ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

РЦБ ще забрани на трезорите да играят на Форекс-пазара с граждани

Руската Централна банка

Руската Централна банка (РЦБ ) възнамерява да забрани на търговските кредитни институции да работят на Форекс-пазара с граждани, съобщава вестник "Ведомости" като се позовава на изказване на първия зам.-председател на РЦБ Сергей Швецов. Съгласно новия закон, приет на първо четене от Държавната Дума, съвместяването на банковата валутна търговия с операциите на Форекс-сегмента ще бъде забранено. "Не съм уверен че на трезорите им трябва този бизнес. Това е повече казино, а не финансов сектор. Сделките там са имагинерни, реална покупко-продажба на валута там няма", заключил той.

Тази промяна е част от работата на РЦБ върху законопроекта за регулиране на Форекс-пазара преди неговото обсъждане на второ четене от руския парламент. В първоначалния документ, изпратен за съгласуване в министерствата, е имало значителен недостатък – Форекс-брокерите имали право да търгуват и с деривати – производни финансови инструменти върху акции, с което се създавали сериозна заплаха за брокерския бизнес, който е много по-консервативен от Форекс-клубовете при заемното финансиране на техните клиенти. "Това можеше да доведе до масово бягство от традиционните брокери, а накрая и от фондовата борса, защото всички щяха да почнат да търгуват с ценни книжа във форекс-кухните", метафорично обяснил друг финансист, запознат с промените.

"Няма да позволим на Форекс-спекулантите да предоставят неограничени кредити на физически лица", допълнил Швецов. Затова техният бизнес ще се отдели напълно от банковия, което ще "гарантира на физическите лица сигурност от злоупотребите, свързани с нарастването на късата позиция", допълнил още той. Занапред кредитирането на една позиция от форекс-играчите няма да може да надвишава 50 пъти размера на първоначалния депозит, предоставен от гражданите, а населението ще носи ограничена отговорност пред Форекс-брокерите за своите загуби. "Ако едно физическо лице загуби повече, отколкото е неговият депозит по сделката, Форекс-клубът няма да може да търси от него възстановяване на загубените пари, които са били предоставени на играча като кредит, въпреки че форекс-дилърите ще могат да искат от играчите по-големи депозити, съобразно положителната или отрицателната динамика на пазара, допълнил още Швецов.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст