Правителството е стабилно благодарение на АБВ, твърди Георги Първанов

В ход е сценарий “Борисов - президент

"Правителството е стабилно благодарение на АБВ", заяви по бТВ лидерът на АБВ и президент (2002-2012 г.) Георги Първанов. "АБВ е парламентарната група в частност, която дава стабилност на това правителство – за разлика от други групи и партии, които го дестабилизират", допълни Първанов.

"Няколко са причините АБВ да участва в управлението", заяви бившия президент, запитан защо формацията му подкрепя кабинета

"Първо, защото България трябва да има правителство и да не вървим към нови избори, тъй като това би било съкрушително и катастрофално – надявам се, че никой не го оспорва. България има нужда от добро и стабилно управление. В това отношение ние сме близо до идеята на ГЕРБ за стабилно управление", каза той.

"Трябва да правим разлика при поведението на ГЕРБ при предишното управление, където имаше тежък натиск, елементи на репресия, а сега има диалог, който даде своя резултат. Много от нашите предложения, да не кажа всички, бяха приети", отбеляза Първанов. "Надявам се със заявките, които той прави сега – като диалог, взаимодействие, коалиционна култура, управленски решения, да оправдае нашето доверие", посочи той.

По думите му АБВ има ролята на социален коректив отвътре на управляващото мнозинство, но освен това нейната група "дава стабилност на правителството, докато някои други групи го дестабилизират".

По отношение на изчезването на записките на Филип Златанов, Първанов заяви, че "няма нищо случайно и в случая се вижда дългата ръка на този, който е заинтересован да ги няма тефтерчетата на бившия шеф на комисията за предотвратяване на конфликтите на интереси".

Заинтересованите са много, имената им са на страниците, но най-заинтересовани истината да не излезе наяве са ГЕРБ.

„Дали има тефтер или не е подробност, не маловажна, но със сигурност такъв стил е имало, но не само при ГЕРБ. Да не би при последното правителство да не е имало – ние станахме свидетели на безброй политически уволнения”, подчерта той.

Първанов призова „да правим известни разлики между поведението на ГЕРБ преди (…) и сега”, като посочи, че по време на първия кабинет „Борисов” имало „тежък натиск и елементи на репресии”, докато сега се виждали диалог и „различен стил”.

Първанов не се отказа и от думите си от 2010 г. – че лидерът на ГЕРБ е бил „слаб премиер”. Той обаче изрази надежда, че това няма сега да се повтори.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст