Започват проверки за незаконна сеч на дървесина, търсят 100 млн. лв. от сивия сектор

незаконна сеч

Държавата затяга контрола върху дърводобива. Очаква се внезапни проверки в горските стопанства да сложат край на незаконната сеч, съобщава "Нова телевизия". По последните експертни анализи на международната екологична организация WWF ¼ от добива на дървесина у нас е незаконен, което означава, че размерът на незаконната сеч достига близо 2,4 млн. кубика. Така на практика над 100 млн. лева годишно потъват в сивия сектор на дърводобива.

Затова държавата въвежда спешни мерки за контрол на дървесината от гората до дома ни на прага на активния отоплителен сезон. Освен електронния билет, който ще показва къде и кога е добит материала, ще се поставят и пластини с код в самата дървесина. За да стане едно дръвче коледно и да придобие този външен вид са нужни най-малко 5 години. Грижите към него са като към малко дете, твърдят хората, занимаващи се с това. В местността Куру дере, край Сатовча в момента растат над 10 хиляди елхички, всяка една от тях може да стане вашето коледно дръвче.

Затова в държавно лесничейство Дикчан са започнали кампания „Посади дърво, спаси земята” и призовават търговците и хората да купуват живи дръвчета за Коледните празници. С призива е решила да се съобрази Мая Качева, собственик на градински център в Благоевград. За да спасим земята, обаче е важно и друго – да не купуваме незаконно отрязани елхички.

Заради незаконната сеч гората не може да изпълнява своите производствени, водноохранни и природозащитни функции, а това го показаха и наводненията от последните месеци. Затова проверките ще са в цялата страна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст