Младите не искат да са предприемачи

божидар данев

Младите хора искат да бъдат на държавна служба, а не да бъдат предприемачи. Само 8% от завършилите висше образование искат да бъдат предприемачи и да произвеждат добавена стойност. Тези данни обяви председателят на Българската стопанска камара /БСК/ Божидар Данев пред Нова телевизия.

„Имаме непрекъснато растяща администрация, непрекъснато растящи бюджетни заплати. Ние сме в една социалистическа примка и мислим как държавата да ни реши проблема", добави той.

От БСК са категорично против идеята на КНСБ минималната работна заплата да стане 400 лева.

„По отношение на политиката на доходите с КНСБ имаме твърде съществени различия. Средната работна заплата в България е 809 лева, но заплатата в бюджетните предприятия е по-висока от заплатите в частния сектор, тоест, тези, които произвеждат добавена стойност, получават по-малко от тези, които са на държавна служба", каза още Данев.

Той напомни, че средната работна заплата в IT сектора е 1750 лева, но в сектор „хотелиерство и ресторантьорство" средната работна заплата е 555 лева. Данните за отделните региони показват, че докато средната работна заплата във Видин е 564 лева, в София тя е 1070 лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст