Вложителите с гарантирани депозити в КТБ са 255 000

АББ Христо Миленков Владислав Горанов - министър на финансите

Вложителите с гарантирани депозити в Корпоративна търговска банка са 255 000, заяви новият председател на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков.

Общата сума на гарантираните сметки е 3,6 млрд. лева, като парите ще бъдат осигурени в клоновете на деветте обслужващи банки.

Въпреки първоначалните намерения поне в първите събота и неделя след началото на изплащането клоновете да работят извънредно, това няма да се случи по технически причини. Миленков апелира към вложителите да не се струпват пред банките още на 4-ти декември, когато започва изплащането, за да се избегне напрежение.

Изплащането на гарантираните влогове в КТБ ще продължи 5 години, обясни Радослав Миленков. Ако вложителят иска да вземе парите си в брой, трябва да има предвид, че това не е безплатно и да се обади в банката няколко дни предварително.

За изтегляне на суми до 3 хиляди лева таксата е 3 лева, след което с нарастване на сумата тя нараства, като за най-големите суми се изисква и предварителна заявка. Не съветваме хората да теглят големи суми в брой, от гледна точка на сигурността им. По-добре да оперират през банките.

До 100 хил. лева първата транзакция е безплатна, независимо дали вложителят реши да си открие сметка в обслужващата банка или да направи превод в сметка на друга финансова институция. Над тази сума обаче преводът ще струва 12 лева. Радослав Миленков обяви и какво може да направи вложителят, ако се окаже, че сумата е по-малка от очакванията му:

Той може да оспори сумата, която има да получава пред квесторите и впоследствие синдиците на КТБ в едногодишен срок, като представи доказателства за своите твърдения. Съответно квесторите или впоследствие синдиците са длъжни да се произнесат по така направеното възражение в 7-дневен срок.

Ако някой не може да отиде лично в банката, трябва да даде нотариално заверено пълномощно на свой представител. Влоговете в чуждестранна валута се изплащат в български лева по курса от 4-ти декември, независимо кога собствениците им ще решат да се разпоредят с тях.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст