ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Трезор

"МКБ Юнионбанк" трезор

Държавният дълг на България към края на октомври е в размер на 9 415.8 млн. евро, показва официалният регистър, който поддържа Министерството на финансите. Вътрешните ни задължения са 3 896.1 млн. евро, а външните – 5 519.7 млн. евро. В края на отчетния период делът на държавния дълг спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) възлиза на 22.8 процента.

Правителството удължи договора си с международната рейтингова агенция "Мудис" (Moody's Investor Service), подписан през 2005 година. Министерският съвет упълномощи министъра на финансите да изрази съгласие от името на България с актуализираното приложение за цени за 2014 година. Договорът е необходим, тъй като наличието на кредитни рейтинги, присъдени от международно признати агенции, е ключово условие, за да има страната ни достъп до капиталови пазари.

Депозитите на домакинствата, на бизнеса и на финансовите предприятия (посредници, застрахователни дружества, пенсионни фондове и др.) са нараснали до 58.9 млрд. лв. през октомври, показват данните на БНБ. Влоговете в българските банки са нараснали със 7.2% спрямо септември 2013 г. и с 6.2 на сто спрямо октомври миналата година. Най-голям е делът на депозитите на домакинствата и на нетърговските организации, обслужващи домакинствата. Те са в размер на 39.298 млрд. лв. през октомври.

Съвкупният премиен приход на 16-те компании, работещи на българския животозастрахователен пазар, продължава да нараства. Към края на септември 2014 г. сумата достига близо 239 млн. лв., показва публикуваните данни на Комисията за финансов надзор.

Данъчните служители ще следят дали търговците ще декларират всичките си приходи от куверти и туристически пакети в ресторанти, в хотели и увеселителни заведения по време на предстоящия студентски празник. Десетки инспектори на НАП вече следят офертите за 8 декември в интернет, а в дните около празника ще бъдат проверени стотици заведения, ресторанти и хотели в планинските курорти и в областните градове в страната.

Икономическите проблеми в еврозоната са сериозна заплаха за световния растеж, предупреждава Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в последния си доклад. Организацията призовава за по-голяма гъвкавост на фискалните правила за Франция и Италия, за да се предотврати нова рецесия. "Принуждаването на двете най-големи европейски икономики да изпълнят критериите на ЕС рискува да тласне еврозоната към нова рецесия", посочва ОИСР в своя анализ.

Печалбата на руската банка "Сбербанк" се понижава с 25% за третото тримесечие на 2014 г. – до 71.3 млрд. рубли (1.5 млрд. долара), спрямо 94 млрд. рубли, отчетени през същия период на миналата година. Влошеният финансов резултат на най-големия руски кредитор се дължи главно на високите провизии, заделени за загуби в Украйна. Като една от петте руски банки със значителна експозиция в банковия сектор на еврозоната "Сбербанк" усети и удара на санкциите на ЕС.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст