ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България е избрала четири банки за мостов заем в размер на 1,3 млрд. евро

ситигруп

Властите в България са определили четири банки, чрез които да осигурят свежо финансиране посредством т.нар. "мостов заем" в размер на около 1,3 млрд. евро, съобщи Ройтерс.

Според два източника на агенцията, запознати с процеса, става въпрос за банкитe Citigroup, HSBC и българските поделения на Societe General и Unicredit.

Пред дни българският парламент даде първоначалното си съгласие за предложението на новото правителство да набере допълнително 4,5 млрд. лева, чрез които да покрие наличната дупка в бюджета на страната и да окаже подкрепа на банковата система след фалита на Корпоративна търговска банка.

Две международни и две местни банки са били избрани да предоставят финансиране чрез мостов заем за около 1,3 млрд. евро, заяви пред Ройтерс банков източник, пожелал да запази анонимност.

Българските власти е необходимо да предоставят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) около 2 млрд. лева за покриване на гарантираните влогове в КТБ. Още 1 млрд. лева ще бъдат използвани за рефинансиране на държавната подкрепа на Първа инвестиционна банка (ПИБ), която беше осигуренa през юни след създадената банкова паника и масирано теглен на депозити от третата по големина българска банка.

Вчера стана ясно, че Европейската комисия е одобрила държавната помощ за ПИБ и се е съгласила на предложението за удължаване на срока, в който ПИБ да погаси получената финансова подкрепа, с още 18 месеца.

Междувременно говорителката на министерството на финансите на България отказа да коментира информацията на Ройтерс и каза, че имената на кредиторите, които ще предоставят мостово финансиране, ще бъдат официално публикувани, но само след одобрението на правителството.

Говори се, че голям брой банки (около 19 банки) са изразили интерес за предоставяне на тези средства, като този мостов заем ще бъде рефинансиран от властите в България през следващата година чрез емитиране на глобални облигации.

Втори източник на Ройтерс очаква продажбите на тези нови външни облигации да стане факт през февруари или март следващата година, в зависимост от пазарните условия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст