Руският залог върху френските крайнодесни

Марин Льо Пен и Владимир Путин

Френската крайна десница "Национален фронт" на Марин льо Пен призна официално още на 23 ноември, че има кредитно споразумение за 9 млн. евро с регистрираната в Москва "Първа чешко-руска банка". Тогава ковчежникът на партията Валеран дьо Сен-Жюст заяви пред радио "Франс инфо", че сделката е подписана през септември и първият транш от 2 млн. евро вече е получен. Освен това той оправда хода на крайнодесните с факта, че от известно време партията търси средства, за да финансира предизборните си кампании и е искала заеми от банки от Франция, Испания, Италия, САЩ, Азия и Русия, но е срещнала разбиране единствено от руска страна. Кредиторът на "Национален фронт" – "Сосиете женерал", е уведомил клиента си още през ноември 2013-а, че повече няма да му отпуска заеми.

Сен-Жюст смята, че руският кредит идва точно навреме, за да покрие част от планираните разходи за предизборната кампания за националните избори през 2017-а, които партийното ръководство оценява на 30-40 млн. евро. Някои от пътищата за финансиране на френските евроскептици обаче предизвикват недоумение у французите. В момента разследващите органи проверяват подозрителни заеми, отпуснати на кандидат-депутати на "Национален фронт" от групата "Жана", създадена от партийния лидер Марин льо Пен и кръстена на френската героиня Жана д'Арк.

Новината за руския кредит се появява в критичен момент в отношенията между Русия и Европейския съюз, обтегнати до крайност от кризата в Украйна. Заради незатихващия военен конфликт Брюксел наложи икономически санкции на пет руски кредитни институции и над 100 бизнесмени и политици, между които е и руският депутат националист Александър Михайлович Бабаков, за когото се твърди, че е бил посредник на кредитната сделка. Париж обяви на 26 ноември, че няма да изпрати на Русия първия от двата договорени военни кораби "Мистрал". Но ветеранът на "Национален фронт" Кристиян Буше е коментирал за разследващия новинарски сайт "Медиапарт", че не вижда нищо скандално в заема от Русия, защото "това със сигурност не е по-лош вариант от заемането на пари от Муамар Кадафи". Буше визира течащото разследване на твърденията, че бившият френски президент Никола Саркози е получил финансиране за президентската си кампания през 2007-а от вече покойния лидер на Либия. 

"Национален фронт" със сигурност ще използва ефективно руските пари. Например през 2012-а – последната година, за която има данни за финансирането на френските политически партии, националистите са получили 6.2 млн. евро – около 10% от средствата на управляващата Социалистическа партия. Комбинацията от големи държавни субсидии за двете най-големи политически сили и ограниченията за частни дарения пък укрепват двупартийната политическа система във Франция и всяка друга формация, която иска да пробие статуквото, има нужда от много кеш.

Мадам Льо Пен смята, че партията й има шанс. "Национален фронт" се представи необичайно силно на изборите за Европейския парламент през май и на общинския вот през септември. И макар че политическите наблюдатели не очакват Льо Пен да успее да се пребори с най-силните кандидати на утвърдените партии, тя се опитва да укрепи позициите си, като подсигури заеми за финансиране на следващите кампании, започващи с регионалните избори през 2015-а.

Новият кредитор на дамата – "Първа чешко-руска банка", е малка финансова институция, която приключи 2013-а с активи в размер на 771 млн. щ. долара. Сто процента от капитала й са собственост на неособено популярния финансист Роман Попов, който няма проекти във Франция. Преди да стане неин главен изпълнителен директор през 2002-ра, Попов е работил в "Стройтрансгаз" – основен доставчик на тръби за руския газов монополист "Газпром". "Стройтрансгаз" навремето е била собственост на "Първа чешко-руска банка", но близкият приятел на руския президент Владимир Путин – Генадий Тимченко, поглъща производителя на тръби.

Въпреки че днес банката няма директни връзки с руското правителство или с което и да било лице от "забранителния списък" на ЕС и САЩ, заемът носи отпечатъците на Кремъл. Според "Медиапарт" московската връзка на Сен-Жюст е Александър Бабаков. За него руският опозиционен лидер Алексей Навални твърди, че е един от най-богатите хора в Украйна с вложения в различните области – от енергетика до хотели. Според списание "Форбс Украйна" през 2010-2012-а Бабаков и фирмата му VS Energy Group са придобили активи за 210 млн. щ. долара в страната и са съсобственици на хотелите "Премиер палас" в Киев и "Ореанда премиер хотел" в Ялта, както и на търговските центрове "Метроград" и "Метрополис". Навални казва също така, че "във Франция Бабаков притежавал недвижим имот и апартамент в Париж". Руският националист имал бизнес интереси и в Чешката република и там е основал компанията. 

Тези разкрития тревожат "Медиапарт", че руското финансиране на "Национален фронт" може да доведе до "евентуална намеса във френската политика". Особено на фона на топлите чувства и подкрепата на мадам Льо Пен за Путин. Тя периодично критикува европейските лидери, че са започнали нова "студена война" с Русия, както и решението на президента Франсоа Оланд да анулира изпращането на двата бойни кораба "Мистрал" за Москва под натиска на САЩ. През октомври пък френският седмичник "Нувель Обсерватьор" съобщи, че лидерите на "Национален фронт" са имали чести контакти с руския посланик в Париж – Александър Орлов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст