“Четвъртите в света” зацапаха бельото

любослав пенев

Големи футболисти, дребни човечета. Поколението на "четвъртите в света", колкото и да беше велико по терените, доказва, че няма място в управлението на футбола ни. Скандалите, обидите и ваденето на кирливи ризи след уволнението на Любослав Пенев станаха пошло всекидневие. В махленски клюкарски стил Пенев, от една страна, и Емил Костадинов и Йордан Лечков, от друга, хвърлиха толкова големи камъни в блатото на българския футбол, че мърсотията оплиска догоре и без това отвратените от случващото се запалянковци. Разбрахме кой бил неграмотен, кой е лицемер и престъпник, на кого са се смели на треньорските изпити в НСА, кой е укривал доходи от заплати и е прибирал парите от повиквателните на футболисти… Дори знаменитият гол на Емил Костадинов на "Парк де Пренс" се оказа плод на случайността. Никой не очакваше трите ни футболни легенди да паднат на такова ниско ниво и да разбият митовете, създадени от тях с много труд.

Основната вина за разигралия се цирк е на бившия вече селекционер, който винаги се е тупал по гърдите, че е мъжкар, но прие уволнението си като плачлива госпожица.

Пенев заля с помия почти всички

от Изпълнителния комитет на БФС. Емил Костадинов "му идвал" леко неграмотен и в ЦСКА пристигал на работа в 12 часа, Лечков бил известен лицемер "за затвора", "нисичкият" Кирил Домусчиев да си гледал корабите и хапчетата, Атанас Фурнаджиев да давал акъл за цолажа на джантите, а Венцеслав Стефанов да не коментирал, че го е срам да гледа националите ни. Само той единственият – Любо Пенев, бил отговорен, честен и работохолик.

Колко е отговорен се видя, когато свършиха парите в "Ботев" (Пловдив) и Пенев се изнесе "на пожар" само месец, след като бе назначен. Честността му също бе поставена под огромна въпросителна, след като се разбра, че е прибирал 29 000 лв. от заплатата си чрез испанска мениджърска агенция, а останалите 6000 лв. по трудов договор са запорирани от съдия-изпълнител. Колкото до работохолик – може и такъв да е, но когато резултатите са плачевни, явно не си вършиш работата както трябва. Да, някои от членовете на изпълкома сигурно не са "китки за мирисане", но вместо веднага да хвърляш камъни в чуждата градина, редно е да потърсиш първо грешките в себе си. А Пенев допусна серия от гафове. Остави група лекенца псевдофутболисти да му се качат на главата, не направи нищо, за да подмлади отбора, след като това поколение очевидно не става за голям футбол, отборът му систематично вървеше надолу и като игра, и като тактика, и като желание за изява. Пенев се скри от неудобните въпроси и се защитаваше като нападаше. За капак на всичко се изпокара с всичките водещи фактори във футбола ни и спокойно може да стяга куфарите за чужбина, тъй като в близко бъдеще едва ли ще може да си намери работа у нас.

Ако Пенев е толкова принципен, колкото се изкарва, защо не хвърли оставка, като разбра, че хората от изпълкома му пречат? Ел Голеадор се показа в грозния си облик – на самовлюбен и арогантен човек, който не може да работи в екип. Стефанов разкри, че именно Костадинов и Лечков –

двамата бивши съотборници на Пенев, са лобирали

най-много за назначаването му за треньор на националния отбор. Всъщност Домусчиев му го каза най-добре: "Няма смисъл да слизам до неговото ниво, но със сигурност не сме били съученици, тъй като той не е завършил Френската гимназия."

"Екзекуторът на петлите" с основание може да се чувства обиден от нападките по негов адрес, но откритото му писмо към "господин Любчо" също бе крайно неуместно като съдържание. От иначе шеговития текст научихме, че БФС е заобиколил закона, като е плащал "по втория начин" заплатата на Пенев, а бившият треньор  пък е заобиколил закона, като е прибирал от играчите парите (по 750 евро) за повиквателни. Костадинов хвърли много тежки обвинения – без да уведоми БФС, Пенев е уредил две спаринг срещи с отбор, разследван от УЕФА , не е присъствал на треньорските конференции, по цял ден е плувал на "Царско село", вместо да гледа мачовете от "А" група, изобщо не е обръщал внимание на юношеските национални селекции. Дори и част от казаното да е вярно, България не заслужава да има такъв национален селекционер. Друг е въпросът, че

не е работа на Костадинов да вади неща от кухнята

които още повече развалят обстановката в отбора, а и понамирисват на прокуратура.

Бившият кмет на Сливен Йордан Лечков отбеляза, че БФС е сбъркало не с уволнението, а още с назначението на Пенев. Това твърдение също е плод на реваншизъм, тъй като той наистина успя да "отлепи ютията от дъното" след апокалипсиса, който ни остави Лотар Матеус. След като Лечков признава, че отборът е разделен на групички, а част от футболистите играят симулативно, защо той като отговорник не взе някакви мерки? Докога ще търпят онзи, който пие бутилка уиски с пет аулина, тормози масажисти и бие дузпи в небесата, не само да играе, но и да носи капитанската лента? Сега Пенев го няма и изпълкомът трябва да поеме своята част от отговорността – да разбие "клубовете по интереси", да спре мениджърските игри и да даде картбланш за радикални действия на новия национален селекционер. Да се надяваме, че ще бъде избран точният треньор, който може да промени манталитета и облика на отбора.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст