БСП призова Борисов да спаси проекта “Южен поток”

Михаил Миков

БСП призова премиера Бойко Борисов спешно да потърси контакт с Европейската комисия и правителството на Русия за подновяване на работата по газопровода “Южен поток“. Това стана ясно по време на пресконференция на левицата заради обявеното вчера решение на руския президент Владимир Путин за прекратяване на проекта.

Социалистите обявиха, че ще подкрепят кабинета, ако той предложи мерки за спасяването на проекта и призоваха премиера да обясни пред депутатите в Народното събрание защо се е стигнало до тази ситуация. Според партията спирането на строителството на „Южен поток“ ще доведе до дълготрайни тежки последици за поколения напред.

„Винаги сме подкрепяли изграждането на проекта като изгоден за България, като максимално оползотворяващ геостратегическото й място и по време на нашето управление беше наваксано изоставането от предишния период“, коментира лидерът на БСП Михаил Миков. Той припомни и едно от обещанията на Борисов по време на предизборната кампания, а именно ускоряване на работата по изграждането на "Южен поток". Според Миков обаче междувременно служебният кабинет на Георги Близнашки е предприел действия за блокиране на проекта.

Миков коментира, че с цялото си поведение президентът Росен Плевнелиев също е показал, че е за спирането на проекта и сега бил един от малкото доволни.

Бившият енергиен министър в кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев призова политиците да запазят спокойствие и да не се делят на русофили и русофоби, а да защитят националния интерес, като направят всичко възможно проектът да бъде продължен. Според него тръбата ще гарантира сигурност на доставките за страната ни на природен газ на цени много по-ниски от тези, на които купуваме в момента.

Стойнев пресметна още, че за 2016 – 2040 година приходите само за БЕХ щяха да са равни на 2.7 млрд евро, отделно приходите от данък печалба щяха да са 831 млн. евро и 500 млн. евро от ДДС. Освен това проектът ще гарантира и 5 хил. нови работни места. Според бившия енергиен министър проектът не нарушава правилата на третия енергиен пакет. 

Той припомни, че много пъти е искал да разбере "къде е европейската солидарност", след като богатите държави имат „Северен поток“. Затова, според него, е редно да има сигурност и за по-бедните, което може да се случи чрез "Южен поток".

Миков изтъкна, че ЕК не е защитила интересите ни. „Очевидно е в този случай, че не работеше в интерес на българските граждани и на тези от страните, през които минава този проект. ЕК обслужваше други интереси“, смята още лидерът на социалистите.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст