Турски гамбит за “Южен поток”

Путин-Ердоган

Не знам защо, но след изявлението на Путин в Анкара, се сетих за един руски филм от преди няколко години. Нарича се "Турски гамбит".

Всъщност, лентата на пръв поглед няма нищо общо със сегашните геополитически и енергийни игри на високо ниво. Филмът е по-скоро приключенски, а руско-турската война от 1877г. е само фон за сюжета. Пък и разположението на силите тогава е съвсем друго, Русия и Турция са врагове, докато сега Путин и Ердоган демонстрират най-топли отношения.

Иначе действието се развива в България, тук са снимани и повечето сцени, но между главните герои няма българи. Тук вече приликите с днешния ден май са повече. Русия и Запада играят своята игра, а България е просто една територия, откъдето трябва да мине или да не мине една голяма тръба.

Очаквано, изявлението на Владимир Путин, че спира проекта "Южен поток" и то, не за друго, а заради позицията на България, предизвика истинска буря от реакции на политическата сцена у нас. Правителство, опозиция, знайни и незнайни експерти побързаха да се изкажат по темата. Чуха се различни мнения- че Путин блъфира, че използва ситуацията, за да спести пари от скъпия проект, че изнудва ЕС, че прави реверанс към Турция и т.н. Русофили и русофоби у нас по традиция се захапаха в яростна словесна схватка.

Вероятно, споровете за това кой печели, кой губи и да какво ще доведе целия този шум около "Южен поток" ще продължат със седмици, може би дори с месеци и години. Нищо чудно, да се стигне и до нов изненадващ обрат.

Нека обаче, се върнем към филма и най-вече към думата "гамбит" в заглавието му. Това е вид дебют в шахмата. При него една от двете страни предлага в началото на партията жертва на фигура – обикновено пешка. Ответната страна има право да приеме или да откаже жертвата.

Изглежда, все пак заглавието на филма е подходящо за ситуацията. И не трудно да се досетим кой е в ролята на пешката в енергийния шахмат между Русия и Запада.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст