Външният министър изрази учудване от изявлението на Путин

даниел митов

България е суверенна държава и законно избраните й парламент и правителство решават кое е най-добро за нея и нейните граждани. Това заявява министърът на външните работи Даниел Митов в коментар, разпространен от делегацията на България в НАТО, по повод проекта "Южен поток".

Министърът участва в срещата на своите колеги от държавите от алианса в Брюксел. Заедно с това, България е член на ЕС, който функционира на базата на общоприети и изработени съвместно от държавите членки закони, норми и правила, допълва министърът по повод намеренията на Русия да прекрати проекта. Отказът от реализиране на проекта "Южен поток" в рамките на ЕС е показателен за това, че Русия не е склонна да се съобрази със законите, функциониращи на територията на ЕС. Решението на България да изисква достъп до тръбата на "Южен поток" за други доставчици е взето от българските власти, защото защитава българските интереси, отбелязва министърът.

Приемаме едностранното решение на Руската федерация, изразено от президента Владимир Путин, за преустановяване на проекта "Южен поток" и в същото време изразяваме учудване от начина, по който то бе направено, както и от отсъствието на желание да бъдат използвани утвърдените двустранни дипломатически канали, посочва министър Митов.

За да бъде реализирано подобно политическо намерение на практика трябва междудържавното споразумение между България и Русия за изграждането на газопровода да бъде денонсирано, както и руските акционери в българо-руското дружество "Южен поток" да предприемат действия за неговото закриване. Очакваме да видим, дали руската страна ще предприеме подобни действия, тъй като досега няма документално заявена позиция, уточнява министърът

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст