Артисти искат убежище в Румъния заради Бинев

Протест срещу Слави Бинев като председател на комисията по култура в Парламента

Снощи по време на репетицията на постановката "Хъшове" актьорите са обсъждали дали да не потърсят убежище в Румъния. Това сподели Вальо Йорданов, един от участниците в представлението, по време на протеста в градинката пред "Кристал" срещу назначаването на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии.

Десетки актьори, режисьори, художници, писатели и музиканти се събраха на протеста. По-късно културните дейци отидоха пред парламента, където блокираха движението по бул. "Цар Освободител". Хората на изкуството бяха предвождани от актьорите Йосиф Сърчаджиев и Владимир Люцканов.

Интелектуалците възнамеряват да внесат декларация в Народното събрание, а полицейски кордон охранява сградата.

Бившият депутат Павел Чернев, който заедно със Слави Бинев щурмува сградата на БНТ преди време, дойде на протеста, за да уведоми актьорите, че Бинев ги чака на среща в парламента. Никой обаче, не се е отзова на поканата.

Пред журналистите в парламента Бинев обясни, че когато някой има претенции, е нормално те да бъдат обсъдени. Той обвини артистите, че са удавени в предубеждението си към него, но се надявал те да поставят проблемите си аргументирано.

„Надявах се Сашо Морфов все пак да разбере, че някои от героите му, с които той много се гордее, специално хъшовете, са били борци за свобода, точно такива, какъвто за негова радост или за негова жалост се явявам аз“, каза Слави Бинев и допълни: „Може би не точно в толкова протрития им и скъсан вариант“.

Известният режисьор обяви снощи, че напуска Народния театър в знак на протест срещу Бинев, а днес го нарече арогантен простак. Заради това Патриотите заплашиха да го съдят.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст