Главният прокурор се среща с еврокомисаря по правосъдието

Всякакъв съд

Главният прокурор на Р България Сотир Цацаров и неговият заместник Пенка Богданова заминават на еднодневно официално посещение в Брюксел за среща с еврокомисаря по правосъдие,  потребителите и равенството на половете Вера Юрова. Срещата ще се проведе на 4 декември 2014 г. от 15.15 ч.

По време на срещата българската делегация ще представи предложенията на Прокуратурата на Република България за актуализиране на Стратегията за съдебна реформа и произтичащите от това изменения в Закона за съдебната власт.

Становището на ПРБ  включва разделяне на ВСС на колегия на съдии и колегия на прокурори, пряк избор на магистратите, взаимодействие със съсловните организации, повишаване на капацитета на специализираните прокуратури. Ненамеса във вътрешното убеждение на всеки прокурор и възможност наблюдаващият прокурор да може да отменя указания на горестоящата прокуратура, са също част от предложенията на ПРБ.

Отчетност на главния прокурор пред ВСС и пред Народното събрание, като на всяко шестмесечие главният прокурор да може да бъде изслушван за дейността на прокуратурата по делата за корупционни престъпления и организирана престъпност, както и по делата срещу магистрати и лица, заемащи висши държавни длъжности, предвиждат още промените, предложени от ръководството на ПРБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст