Не очаквах, че Бинев ще е шеф на комисия

Красимир Велчев Герб

Красимир Любомиров Велчев е роден на 6 януари 1951 година. По образование е инженер. Има завършен курс за пилот на ултралек самолет. Организационен секретар е на  ГЕРБ и член на Изпълнителната комисия на партията. Заместник-председател на парламентарната група в 41-вото, 42-рото и 43-ото Народно събрание. След 10 ноември 1989-а регистрира една от първите фирми, занимаваща се повече от 20 години с промишлено отопление. Има се за екипен играч и определя себе си по-скоро като технократ, отколкото като политик.

 

Не упреквам Москва, че сме станали енергийно зависими от нея

 

Относно казуса с летище "Божурище" казах в очите на Петър Стоянович, че е продажен министър

 

Г-н Велчев, каква е най-общата Ви оценка за случващото се в държавата?

– Ситуацията става все по-сложна. Но, като се сетя за максимата, че хубавите неща стават бавно – значи вървим в правилната посока.

Само че до дни Патриотичният фронт може да оттегли подкрепата си към мнозинството. А опозицията ви обвинява, че сте в преговори с двамата отлъчени от ДПС депутати. Анализатори пък твърдят, че предстои да се разделите и с реформаторите…

– Вижте, хората вече помъдряха. Те не се влияят от слуховете, които пусна един от новите политици, излезли от средите на медиите. Николай Бареков се изложи достатъчно много с лъжите си пред обществото. Когато пък става дума за Волен Сидеров, ще припомня, че той е осъден от Бойко Борисов за 25 хил. лв. за клевети и обиди…

От житейската си практика съм се убедил, че ако има проблеми в някое семейство, дори най-близките не бива да се намесват. То само ще си ги реши. Партиите са огромни семейства, където наред с успехите има и неудачи. Борейки се с тях, ръководствата им започват да вземат все по-верни решения. Така че не ме карайте да коментирам другите формации. От самото начало ние знаехме, че правителството ще работи трудно, при положение че коалицията между ГЕРБ и Реформаторския блок няма мнозинство. Що се отнася до подкрепящите, помните, че в 41-вото Народно събрание няколко партии бяха зад нас и в един момент се отдръпнаха. Откровено казано, днес ние не можем да разчитаме и на нечленуващите в парламентарна група. Нито те имат ангажименти към нас, нито ние имаме договореност с тях.  Така че един Господ знае как ще гласуват в пленарната зала.    

Вие сте член на парламентарната Комисия по култура, защо допуснахте назначаването на Слави Бинев за неин председател?

– В парламента ние договаряхме разпределението на комисиите, а не хората, които ще ги оглавят. Това не си позволяваме да кажем на коалиционните си партньори, камо ли на опозицията. Всяка група решава сама. Лично аз не предполагах, че г-н Бинев ще бъде председател. Но как да кажем на Валери Симеонов например кого да излъчи за поста? Това би било намеса, което е абсурд да се случи. 

Г-н Симеонов обаче твърди, че Бинев е номинация на Цветан Цветанов.

– Не, не, това отново са манипулации…

Политиците уж тръгнахте да демонстрирате един нов стил на диалогичност. Но на 3 декември социалистите обвиниха премиера в лицемерие. Те смятат, че Бойко Борисов не търси решение за реализацията на „Южен поток“, а е заявил това от парламентарната трибуна заради избирателите.

– БСП поиска парламентът да гласува с максимално съгласие декларация за реализацията на проекта половин час преди заседанието. Съвсем нормално е обаче, когато търсиш консенсус, да съгласуваш предварително подкрепата с всички останали групи. Трудно е да накараш тази шарена палитра в Народното събрание да приеме предложението на партия, която има едва 39 народни представители.  За „Южен поток“ ще бъда пределно ясен. От няколко години обсъждаме подписването на такъв договор, но нали трябва да са известни параметрите му, за да знаем какво би спечелила и какво би загубила държавата от него.

Стигнахме до въпроса, който Велизар Енчев зададе от парламентарната трибуна: „Каква е тази държава, в която премиерът не знае какво пише в договора за „Южен поток“?

– Ние правим всичко възможно да не се допускат повече такива неща. Най-малкото народните представители трябва да са наясно с параметрите на контракта. В момента България печели по 150 млн. лв. на година за пренос през нашата газова мрежа. Но нека напомня, че през 1996-а Жан Виденов може би затова падна от власт, защото не позволи на „Топенерджи“ да изкупи тази газова мрежа. Ако тогава беше станала тази грешка, сега нямаше да има изобщо какво да коментираме.  „Топенерджи“ беше 51% руска, това значи изцяло руска…

Съгласен ли сте с някои коментари, че спирането на газовия проект е сериозно предупреждение не само за нас?

– Спомням си времето на 41-вото Народно събрание, когато се говореше за трите проекта, които били прекрасни за България. Тогава заедно с Цецка Цачева бяхме в Москва. Струваше ни много усилия да обясним на руската страна, че договорът „Бургас – Александруполис“ е неизгоден за нас. Парите, които можехме да вземем годишно от този проект, са колкото оборотът на "Слънчев бряг" за две седмици. Тогава си дадохме сметка, че ако стане някаква екологична катастрофа, ние ще загубим за 20 години напред приходите си от туризма. И друго – този договор беше така съставен, че гръцката страна имаше своя интерес, защото с техни танкери трябваше да превозват петрола до Бургас. Но никъде не се казваше колко ще спечели България. Само бях чул, че от таксите, които ще получаваме, ние трябва 20 години да изплащаме този милиард и половина, който ще инвестираме. И тъй като съм човек от този бизнес, ще кажа, че на 15-ата година ще е необходимо да бъдат подменени всички помпени станции, струващи около милиард и половина. Значи още 10 години пак да чакаме. След 30 години отново ще се наложи да се прави ремонт… Така че влизаме в една въртележка, от която аз лично не виждам ползата.

Сега чухме от Владимир  Путин от Анкара, че България ще изгуби 400 млн. евро за година от "Южен поток". Но може би толкова ще печели Турция, защото е с много по-голяма територия от нашата? Аз не упреквам Москва, че сме станали зависими. Но една от гаранциите да не се случва това е съблюдаване на европейските закони. Защото чак сега се видя, че когато има прозрачност и контролът е не само от зависими хора, европейското семейство е единно. 

Докъде стигна битката Ви за опазването на летище "Божурище" като паметник на културата?

– Първият въпрос, който ще задам пък аз на Слави Бинев като на патриот, е какво ще направи той за една национална кауза, за която вече осем години се боря? Парцелът около „Божурище“ беше обявен за паметник на културата. Съдът върна това решение единствено заради факта, че юрисконсултът на Министерството на културата е пропуснал да обяви решението в „Държавен вестник“. За съжаление в съда министерството е било представено от същия този юрисконсулт. Аз съм доволен, че изпълних дълга си и направих каквото трябва. Но Михаил Миков не допусна в края на миналия парламент да бъде гласуван докладът на временната парламентарна комисия по случая. Само защото имах изискването да се сложи мораториум върху строителството в Божурище, докато прокуратурата не се произнесе законна ли е сделката с инвеститорите в икономическата зона. Ако вземете становищата на комисията, ще видите колко фрапиращи нарушения на закона са извършени.

Ахмед Доган назначи Велислава Кръстева за заместник-министър, за да отговаря за НДК и забележете… за „Божурище“. А министърът на културата Петър Стоянович в края на мандата си поиска от Министерския съвет да бъде упълномощен да води преговори с италианските инвеститори. Сега ще поискам информация от Вежди Рашидов какво споразумение е подписал Стоянович. Седмица след това той получи Малтийски орден. След което още на десетия ден бяха съборени хангарите на „Луфтханза“, които са на по 100 години, както и новият хангар и пистата. Питам, ако някой иска да инвестира, ще разруши ли инфраструктурата и складовата база? Аз мисля, че не. Основните виновници в случая са „Атака“. Защото в комисията бяхме по двама – от ГЕРБ, „Атака“, БСП и ДПС. И се надявах, че поне ще вземем решение за дебат в пленарната зала. Но когато трябваше за гласуваме, единият представител от „Атака“ изчезна. Обидих се и напуснах заседанието. Но им казах: вие ли сте патриотите, вие продавате България.  Поисках всички членове на комисията да отидем на детектор на лъжата. Защото се носеха слухове, че съм се борел да купя "Божурище". Аз щях да отговарям на всички въпроси, свързани с летището от 1913-а година насам. А те – да кажат единствено дали им е оказван натиск за вземане на решение. Казах в очите на Стоянович, че той е продажен министър. Но всичко потъна, потъна, потъна…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст