Санкциите са нервна реакция на САЩ и съюзниците им, обяви Путин

путин

Санкциите са вредни за всички страни, включително за онези, които ги налагат. Това заяви днес руският президент Владимир Путин в традиционното си годишно послание към руския парламент.

Той заяви, че санкциите не представляват само "нервна реакция на САЩ и съюзниците им", предизвикана от поведението на Русия във връзка със събитията в Украйна и от "кримската пролет".
"Убеден съм, че ако го нямаше всичко това, щяха да измислят някакъв друг повод, за да възпрат растящите възможности на Русия, да повлияят върху нея или още по-добре – да я използват в свой интерес", заяви държавният глава. "Този начин на действия не е от вчера", добави руският президент.

"Русия няма да позволи да бъде разчленена по югославски сценарий, така, както вече не даде на Хитлер", подчерта той. Путин коментира, че всеки път се подема политика на сдържане на Русия, когато тя стане прекалено силна.

Руският президент обвини Запада, че лицемерно прикрива държавен преврат в Украйна с приказки за човешки права. Русия ще уважава Украйна като братска държава, която има право да избере сама своя път на развитие, обеща Путин. В същото време той отбеляза, че събитията са показали, че руската политика в тази страна е правилна. Крим и Севастопол са неотменима част от Русия, даде да се разбере той.

Путин даде да се разбере, че Русия няма да влиза в една скъпоструваща надпревара във въоръжаването. В същото време руският президент увери, че страната му ще гарантира сигурността си в пълна степен, включително с нестандартни решения, ако се наложи.

След като САЩ едностранно напуснаха през 2002 г. договора за противоракетна отбрана, появи се заплаха да бъде нарушен стратегическият силов баланс в света. Това е опасно не само за Русия и останалия свят, но е "вредно и за самите САЩ, тъй като създава опасната илюзия за неуязвимост". Тя засилва стремежа на Вашингтон към едностранни, често необмислени решения и към поемане на допълнителни рискове, предупреди руският лидер.

Директно или иззад кулисите, САЩ винаги влияят върху отношенията на Русия със съседните й страни, отбеляза Путин. "Понякога човек дори не знае с кого е по-добре да разговаря – с правителствата на някои държави или директно с американските им покровители и спонсори", подчерта той.

Русия обаче в никакъв случай не се кани да замрази отношенията си с Европа и Америка. Освен това "ще възстановяваме и разширяваме традиционните си връзки с южната част от американския континент, ще продължим сътрудничеството с Африка, със страните от Близкия изток", изтъкна държавният глава.

"Виждаме колко стремително върви напред вече десетилетие азиатско-тихоокеанският регион. Като тихоокеанска държава Русия всестранно ще използва този грамаден потенциал. Добре се знаят и лидерите, локомотивите на глобалното икономическо развитие. Сред тях имаме доста много искрени приятели и стратегически партньори", каза още Путин.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст