ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пак намеци за рефинансиране

ЕЦБ

Съвсем в края на 2014 г. все по-ясно се усеща, че инвеститорите в основните държавни дългове ще бъдат сред печелившите. През изминалите дни основните ДЦК на световните пазари отбелязаха сериозни спадове на доходностите си, които за пореден път могат да бъдат приписани на слабото развитие на европейските икономика.

Основната тема на анализаторите през изминалата седмица бе вторият рунд на т.нар. "дългосрочни рефинансиращи операции" на ЕЦБ, при които институцията отпуска директни дългосрочни заеми на търговските банки. След приключването на фазата на набиране на средства бяха отпуснати едва 130 млрд. евро, а анализаторите очакваха 148 милиарда. При това положение банките набраха далеч по-малко ресурс от необходимите им 270 млрд. евро, които трябва да бъдат върнати на ЕЦБ по предишния пакет стимули от 2011 година. На тази база целта на ЕЦБ за ударно разширяване на баланса и за ускоряване на замръзналата инфлация в еврозоната изглежда трудно постижима. Все повече икономисти залагат на скорошно изкупуване на държавни дългове – т. нар. "количествено улеснение", като пряка мярка за монетарно стимулиране на рецесиращия паричен съюз – членът на управителния съвет на ЕЦБ Евалд Новотни директно спомена това в свое интервю. Тези очаквания за пряка интервенция на дълговите пазари доведе до засилване на инвеститорския интерес към книжата от ядрото на еврозоната. Доходността по десетгодишните немски бундове достигна 0.674%, понижавайки се с цели 10.5 базисни точки през изминалата седмица. Спадът на нормата на възвръщаемост по сходните френски ДЦК се равняваше на 8.8 базисни точки до 0.942 процента.

Опасността от рецесия и дори от стагфлация в европейските икономики доведе до засилен интерес на инвеститорите и към другите основни ДЦК в глобален мащаб. Ниската норма на инфлация изглежда все по-силен аргумент за "Банк ъф Ингланд", която поне засега не смята да повишава основните лихви на фона на лекото забавяне в растежа на Острова. Търсената от инвеститорите доходност по десетгодишните джилтове достигна 1.906% през изминалата седмица, понижавайки се с 11.2 базисни точки. В САЩ станахме свидетели на позитивни данни за продажбите на дребно и от пазара на труда, но това не бе достатъчно за инвеститорите, които обърнаха повече внимание на забавянето на глобалния растеж. На този фон доходностите по десетгодишните трежърита отбелязаха седмичен спад от 10.8 базисни точики до 2.199 процента.

В периферията на еврозоната политическите рискове се оказаха по-важни за инвеститорите от търсенето на по-високи доходности. Възможните предсрочни парламентарни избори в Гърция, на които социолозите сочат за победител коалицията "Сириза" – явен противник на бюджетните ограничения и привърженик на излизането на страната от еврозоната, накараха участниците на пазарите на държавен дълг да погледнат към рисковете на своите периферни инвестиции. Търсената доходност по десетгодишните гръцки ДЦК отбеляза седмичен ръст цели 182.5 базисни точки до 8.938 процента. Ръстове, макар и доста по-слаби, наблюдавахме и при десетгодишните италиански ДЦК (+7.8 базисни точки до 2.053%) и сходните по матуритет испански книжа (+4.3 базисни точки до 1.869%).

Николай Ваньов

Експерт, Инвестбанк АД

 

Коментарът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст