Над 68 хиляди вложители си потърсиха парите от КТБ

Уникредит Булбанк

До 17 ч. днес 3 700 вложители в КТБ са се разпоредили с гарантираните си влогове в размер на 101 млн. лв., съобщиха от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. От началото на изплащането на 4 декември до днес общо 68 хиляди вложители на банката с отнет лиценз са изтеглили общо 2.443 млрд. лева.

Тенденцията е по-голямата част от тази сума да остава в банковата система или чрез прехвърляне по сметка в друга банка или чрез откриване на влог в разпределената им обслужваща банка. Много малък е процентът на клиентите, които решават да изтеглят парите си в брой.

Според председателят на Фонда Радослав Миленков това е знак, че въпреки сътресенията в банковия сектор на България от лятото, хората все още имат доверие в банките.

Около 1.2 млрд. лв. все още предстои да бъдат изплатени на около 187 хиляди гарантираните вложители на КТБ. Клиентите на банката, чийто лиценз бе отнет на 6 ноември, разполагат със срок от 5 години да потърсят дължимото им. Преди да бъде поставена под специален надзор на 20 юни, КТБ имаше над 255 хил. вложители с гарантирани депозити за около 3.6 млрд. лева.

Изплащането на гарантираните депозити от Корпоративна търговска банка започна на 4 декември чрез клоновете на девет търговски банки. Вложителите са разпределени във всяка от тях спрямо последната цифра на ЕГН и ЕИК за фирми.

При разпореждане с влоговете си клиентите на КТБ трябва да имат трябва да имат предвид и тарифата за таксите, които банките прилагат при обслужването.

За всички преводи от обслужващата банка към друга за суми, равни на или над 100 000 лв., се заплаща такса от 12 лв., тъй като междубанковите преводи над този праг се извършват през RINGS.

Преводите на суми до 100 000 лв. се извършват безплатно през БИСЕРА. 

При изтегляне на суми на каса, клиентите също трябва да имат предвид тарифата за таксите. Може да се запознаете с нея по-подробно тук.

ФГВБ гарантира изцяло влоговете на един вложител в една банка, независимо от броя и размера им, до 196 000 лв. Тази сума включва главницата и натрупаните до момента на отнемане на лиценза лихви.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст