ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България – земя на корумпета

Парламент Клетва посланици

За който е пропуснал, тези дни отбелязахме Международния ден за борба с корупцията – 9 декември. Не е да го празнуваш, но не е и за реване. Корупцията просто си е всекидневие.

Темата ни впечатлява само ако е в устата на някой евроатлантически партньор. Друго си е например да я развие френският посланик Ксавие дьо Кабан. Ожали се от действията на българския съд по дело с френски инвеститор и стой, та гледай каква олелия настана. Порой от новини и разкрития, в които няма нищо ново. Всичко си го знаем, работи от десетилетия, и никой вече не вярва, че у нас изобщо може да се работи по друг начин.

Дори напротив – както и в други подобни случаи, думите на един посланик предизвикват срещуположни емоции. Едните са: "Браво, господин посланик, ударете ги здраво, че тия гьонсурати от дума не разбират!" Другите са: "Абе, какъв е тоя да ни държи тон – ами ако нашият посланик се изцепи така насред Париж?!" Да се чудиш кой е по-прав. 

Британският посланик Джонатан Алън пък посвети цяла статия в блога си на тема българска корупция. И той е раздвоен като всички нас. Когато инвеститорите го питали за страната ни, той отговарял, че е прекрасна, с потенциал и с чудесни хора. Но върховенството на закона обръщало везната. Направо не е за вярване колко хубави неща имало у нас – макроикономическа стабилност, ниски данъци, добре капитализирана банкова система (въпреки шокиращия одитен доклад за КТБ). Качеството на персонала ни възхищавало инвеститорите. Дори транспортната инфраструктура не била толкова лоша.

"Защо България не реши да създаде най-строгите закони в света срещу подкупите и корупцията?", пита Алън. В Румъния кметове, министри и дори бивш премиер са в затвора, а в България и дребните риби се измъкват. Заместник-посланикът на САЩ Брус Бъртън пък призна, че корупцията е проблем в цял свят, но в България тя е достигнала "кризисно ниво". САЩ вече ни финансирали в последните 20 години с 64 млн. долара за укрепване на правовия ред, а него никакъв го няма.

Остава патриотите да кажат: "Вие с някакви си 5 млн. лв. на година не ни будалкайте, ами кажете защо още биете негрите!" И пак ще бъдат прави.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст