ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Калфин: Пенсионната система гарантира мизерни пенсии

ПарламентКонсултации за правителство Ивайло Калфин

"Пенсионната система в момента, такава, каквато е, гарантира мизерни пенсии", заяви  социалният министър Ивайло Калфин пред Нова телевизия. Той обясни още, че сега 53% от пенсиите са плащат от бюджета. "Няма стоящи пари някъде, които някой да иска да раздава. Ако искаме да създаваме възможности и потенциал на пенсионния фонд за по-високи пенсии, той трябва да бъде по-отделен от бюджета", категоричен е Калфин.

По думите му целта на реформата е пенсионният фонд да стане по-независим от държавния бюджет. Според социалният министър начините за постигане на това са няколко – да се увеличи възрастта за пенсиониране, да се увеличи вноската или да се променят условията за категорийните работници.  

Спорeд него от замразяването на пенсионната възраст страдат пенсионерите, защото получават ниско обезщетение. 

"Моята работа е да потърся диалог със социалните партньори и да потърсим схема, която е най-приемлива", заяви Калфин. Той обаче няма да подкрепи отлагането на реформите. 

"Не намирам нито един аргумент за замразяване на сегашната система", допълни министърът. 

Той смята, че може да подкрепи искането на синдикатите за криминализиране на неплащане на вноските. 

Що се отнася до майчинските, Калфин заяви, че според него е по-добре обезщетенията за първата година да  останат както досега – да се изчисляват върху дохода от последните 18 месеца.

По думите му остава и идеята за така нареченото „плащане на детски в натура”. Това значи например плащане на таксата за детска градина, а не да се дават пари на родителите на ръка. 

„Като казваме, че ще се стимулира тридетния модел, това не значи, че четвърто и следващи деца ще останат без грижи”, заяви Ивайло Калфин. „Когато говорим за държавна политика за семейства с три деца, не трябва да мислим само за тези с повече от три”.

Според него трябва да се различава терминът „отговорно родителство”. Не само да се отпускат средства, а държавата да помогне за отговорното родителство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст