ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Делото за лиценза на КТБ продължава през февруари 2015 г.

Всякакъв съд

Върховният административен съд (ВАС) отложи за 9 февруари 2015 г. делото по жалбата на акционерите в Корпоративна търговска банка (КТБ) срещу решението на Българска народна банка (БНБ) да отнеме лиценза на КТБ. Причина за отлагане на делото стана фактът, че едва днес бе конституирана като страна по делото КТБ АД, която в момента се представлява от назначените от БНБ квестори.

Участие в днешното заседание на практика не взе и БНБ, тъй като съдът прецени, че упълномощените да представляват централната банка лица, не са представили годни пълномощни. Те са били упълномощени лично от гуверньора Иван Искров, а не от Управителният съвет на БНБ, който е издал обжалвания днес акт.

Делото за връщането на лиценза на КТБ бе образувано по жалба на "Бромак", която държи 50,66% от акциите на КТБ и на контролираната косвено от Генералния държавен резерв на Султаната Оман "Бългериън акуизишън къмпани", която притежава 30% от капитала й.

Към техните жалби се присъединиха и десетки жалби на вложители и служители в банката.

Заради делото за връщането на лиценза на КТБ, който бе отнет от БНБ на 6 ноември, беше спрян процесът за обявяването в несъстоятелност на банката. То ще продължи, след като се реши висящото дело пред ВАС.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст