ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Опитват да изнудват МВР да дава по 450 000 лв. годишно за видеонаблюдение

Министерски съвет заседание Веселин Вучков - мин. на МВР Анастас Анастасов Конституционен съдия

МВР шефът Веселин Вучков обяви, че се оправи опит оглавяваното от него ведомство да бъде изнудвано да плаща всяка година по 450 000 лева без обществени поръчки на две фирми заради системата за видеонаблюдение. Министърът заяви, цитиран от БТА, че преди година министерството е получило писмо, от което ставало ясно, че част от софтуера за видеонаблюдение е обект на авторско право след изтичането на гаранционната поддръжка. Имало и спор за патента.

МВР ще търси решение на проблема с помощта на IT експертите си. Вучков е категоричен, че още през февруари 2015 г., със заделяне на средства,  ще се търси начин за пълно възстановяване на системата.

В София имало още две, дори по-съвършени, системи за наблюдение – на Центъра за градска мобилност и общинската система за видеонаблюдение. Такова било положението и в страната. За това със сдружението на общините МВР ще търси възможност за споразумение, за да се знае кой ще изгражда системи и кой ще
 плаща поддръжката, обясни силовият министър. Според него общините трябва да осигурят средства за изграждането, а МВР да има достъп, без да плаща.

МВР шефът отказа да даде подробности около издирването на Петко Сертов. С мотива, че не провежда непосредствено разследването, той не отговори защо се е получило разминаване в информацията за паспорта на бившия председател на ДАНС.

Веселин Вучков даде официален старт на коледното издание на Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст