ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ВАС отложи делото за лиценза на КТБ за 9 февруари

Дело КТБ - председател на ВАС Георги Колев

Върховният административен съд (ВАС) отложи за 9 февруари 2015 г. делото по жалбата на акционерите в Корпоративна търговска банка (КТБ) срещу решението на Българска народна банка (БНБ) за отнемане на лиценза на банката.

Причина за отлагане на делото стана фактът, че едва днес бе конституирана като страна по делото КТБ АД, която в момента се представлява от назначените от БНБ квестори.

Съдът прецени, че упълномощените да представляват БНБ лица, не са представили годни пълномощни. Те са били упълномощени лично от гуверньора Иван Искров, а не от Управителният съвет на БНБ, който е издал обжалвания днес акт, съобщава БГНЕС.

Съдът даде едноседмичен срок на "КТБ" АД и на Българската народна банка да представят писмени становища по направените днес искания за събиране на нови доказателства.

Преди началото на заседанието вложители, които съдът отказа да конституира като страни протестираха под надслов: "За ВАС е изпит КТБ".

Делото за връщането на лиценза на КТБ бе образувано по жалба на дружествата “Бромак” и “Бългериън акуизишън къмпани Люксембург”, които притежават основната част от капитала на банката. Към техните жалби бяха присъединени и жалби на вложители и служители на банката.

Заради делото за връщането на лиценза на КТБ беше спрян процесът за обявяването в несъстоятелност на банката. То ще продължи, след като се реши висящото дело пред ВАС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст