Акционерите на КТБ са готови да се върнат в банката

Дело КТБ - (от ляво на дясно) бившите изпълнителни директори на КТБ Орлин Русев и Илиан Зафиров

"Акционерите на КТБ имат пълна готовност да се върнат и да покажат как се управлява банка". Това заяви пред бТВ адвокат Менко Менков на въпрос какво ще се случи, ако съдът отмени решението на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ. Менков представлява мажоритарния акционер на Корпоративна търговска банка Цветан Василев и дружеството "Бромак", както и някои от засегнатите страни по казуса с отнемането на лиценза на банката.

Адвокатът увери, че акционерите  и изпълнителните директори на КТБ имат пълна готовност да възстановят банката и тя да продължи да функционира. Менков обаче напомни, че на тях не им бе дадена възможност да оздравят банката. Той припомни, че според оценка на бившия подуправител на БНБ Цветан Гунев, представена в интервю за в. "БАНКЕРЪ", са били необходими 500 млн. лева държавна помощ за спасяването на КТБ.

Менков отхвърли твърденията, че такова искане не е имало и категорично заяви, че държава помощ за ликвидна подкрепа е била поискана.

"Ако тази помощ беше дадена, нищо от това нямаше да се случи, но очевидно интереса е бил да не се помага на банката.", заяви още адвокатът на Цветан Василев.

На въпрос защо вчера беше отложено делото срещу отнемането на лиценза на КТБ, Менков поясни че основната вина за това е на БНБ. Според него поведението на Централната банка към съдебния процес е било неуважително. Адвокатът обясни, че от там са изпратили за свои представители по делото две юристконсултки, които са представили пълномощно от гуверньора на БНБ Иван Искров.

По думи на Менков, не Искров, а управителния съвет на БНБ е органът, чийто акт се обжалва и те трябва да излъчат страна по този процес, а не Иван Искров.

"Едно пълномощно не могат да оформят, а ние оспорваме отнемането на цял банков лиценз", възмути се адвокатът и призова Иван Искров и целия управителен съвет да дойдат и да защитят решенията си в съда.

Според Менков много от действията на БНБ по казуса КТБ са били незаконни и даде за пример назначаването на квесторите. Адвокатът на Цветан Василев е категоричен, че те не отговарят на изискванията по закона, съгласно които те трябва да са били 5 г. на ръководна длъжност в търговска банка. "Лютов и Костадинчев не отговарят на изискванията на закона", категоричен в юристът. Според него през месеците, в които КТБ е била под специален надзор, те са управлявали банката във вреда на вложителите и акционерите

Банката влошава своите показатели под тяхното управление, категоричен е Менков.

Той даде за пример и това, че двамата квестори са поискали 2.5 млн. лева на месец за управление и поддържане на банката от парите и акционерите и вложителите, което според него е недопустимо.
 

Адвокат Менков подчерта още, че няма никаква пречка Цветан Василев да даде обяснения по видеоконферентна връзка, но има нарочно произнасяне на прокуратурата това да не се случи.

"Василев знае на кого е жертва", обясни още адвокатът.

"Държавните пари не са сложени даром на депозит в банката", заяви още Менков и поясни, че в замяна на това КТБ е закупила облигации от държавата.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст