Криминалисти от ОДМВР-Силистра разкриха извършителя на два грабежа

МВР Силистра

Служители на секторите „Противодействие на криминалната престъпност” в Областната дирекция на МВР и Районното управление на полицията в Силистра разкриха автора на два грабежа, извършени през октомври т.г. в областния град. Днес на съвместна пресконференция представители на Окръжната прокуратура и Областната дирекция на МВР огласиха подробности по случаите.

Грабежите са тежки умишлени престъпления, посочи зам.-окръжният прокурор Ивелин Чафаланов, припомняйки хронологията на събитията. Първият случай е от 15 октомври, а жертвата – 61-годишна жена, която около 22 часа, както се прибирала  към дома си с две пълни пазарски чанти, била застигната и нападната в гръб от неизвестен. Тя оказала съпротива, но паднала и получила фрактура на тазобедрена става, а грабителят побягнал с чантите. В тях освен хранителни продукти имало и портмоне със 120 лв., както и лични документи. Десет дни по-късно, в същия район на града, била нападната друга жена – на 57 години. Този път грабителят изпреварил жертвата си, след което се обърнал рязко и я нападнал челно, като й отнел пазарска и дамска чанта с мобилен телефон и 115 лв.

Двата грабежа бяха предшествани от сигнали за опити за извършване на подобни престъпления в същия район на града, което вдигна на крак силистренските криминалисти, разказа началникът на районното управление Траян Петров. Беше създадена организация на работа, включваща промяна на маршрутите на патрулните автомобили и проверки в тъмната част на денонощието от оперативни  работници на мъже, които отговарят на профила на извършителя.

До разкритията се стигна след кражба на дарителница от силистренски православен храм, уточни началникът на група „Противодействие на криминалната престъпност” Красимир Янев, чийто автор се оказа издирваният грабител – Д.А. (22 г.) от Силистра. Той е направил пълни самопризнания и описал начините на извършване на грабежите.
Зам.-окръжният прокурор Ивелин Чафаланов уточни, че към момента му е взета постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража” и му е повдигнато обвинение, каза още той.

В хода на работата по случая е установена съпричастността на Д.А. към няколко други битови престъпления – предимно кражби, чието разследване е на работен етап, посочи директорът на ОДМВР-Силистра Кристиян Петров. Той подчерта, че по разкриването на престъпленията в региона, особено на тези срещу личността, се работи непрестанно, независимо от периода на извършването им.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст