Скандал между Патриотичния фронт и ДПС в парламента

Красимир Каракачанов и Валери Симеонов

Депутатите започнаха деня с обвинения и реплики на етническа основа. Повод даде изказване на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

„Защо зад хората, които по времето на социализма преди 25 години работеха, пращаха децата си на училище, сега са се превърнали в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати без да полагат труд, изискващи помощи по болест без да са болни. Детски за деца, които играят с прасетата по улицата и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки. Кое създаде убеждението у нашите мургави сънародници, че всичко им е позволено, че всичко им е разрешено и че всички са им длъжни – да ги хранят, да ги обличат и лекуват безплатно. Отговорът на тези въпроси би обяснил първопричините и би ми посочил начина за решаването на този тежък проблем. Този отговор има своя политически вектор. Вече второ десетилетие българското общество е подложено на зловещ политически експеримент, сравним единствено с този, приложен през 1917 година в началото на Болшевишкия метеж в Петербург. По същия модел ДПС узурпира правото на единствен представител на циганския етнос, обещавайки му политическо представителство и малцинствени привилегии без каквито и да било задължения", обяви от парламентарната трибуна Симеонов.

Той обвини и останалите партии, че са виновни за това положение, защото в един или друг момент са управлявали с ДПС и призова никога повече това да не се случва.

„Никой в парламента на европейска България не може да обижда цял един етнос – бил той турски, цигански, български или какъвто и да е", отговори му от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан.

Подкрепи го Илия Илиев от ДПС, който е от ромски произход. „Вие, господин Симеонов, нямате никакво право да обвинявате цял етнос заради отделни битови престъпления на един или друг човек. Нека всеки човек да си понесе отговорността и законът да бъде твърд и категоричен срещу всеки един. В България живеем повече от 1 милион роми и вие нямате право да обвинявате всеки един от тези заради едно или друго битово престъпление. Аз съм тук в парламентарната група на ДПС и се радвам, че с нашата мощна парламентарна група ще бъдем силен отпор срещу подобни ксенофобски изявления, каквито вие правите. Ромите са част от българската общественост и ние се гордеем с това", каза той.

От ДПС се заканиха още, че всеки ден ще съобщават поименно всички уволнени от сегашните управляващи."Ще изписваме летописа на политическата репресия",оплакаха се те.

Заради скандалите всички депутати от БСП напуснаха пленарната зала. Заседанието продължи с участието на останалите народни представители.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст