ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Правосъдното министерство отхвърли внушенията на ВСС за вина по казуса “Ченалова”

Министерство на правосъдието

Министерството на правосъдието категорично отхвърли твърденията на члена на Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров, че то е станало причина да се забави проверката срещу съдия Румяна Ченалова по повод казуса "Белведере" и определянето на Панайот Велков за временен синдикa, твърди столичен вестник. Пред медиите Ясен Тодоров заявява: "Фактите, изнесени от Н.Пр. Ксавие дьо Кабан в студиото на бТВ, са били известни официално на министъра на правосъдието още на 2 декември. Но той не е предприел никакви мерки да сезира ВСС и на практика неговото бездействие по случая доведе до публичното му оповестяване, преди ВСС да е имал каквато и да било възможност за реакция и проверка."

По-късно, в  специално съобщение до медиите, от правосъдното ведомство определят като неприемлива тезата, че незавършилата проверка срещу синдика Велков се е оказала пречка ВСС да се заеме с решаването на дългогодишно натрупаните проблеми в СГС. Министерството на правосъдието уточнява още, че в случая се смесват две съвсем различни процедури, което е напълно неприемливо.

От една страна е тази по проверка на дейността на временен синдик по сигнал срещу него, което е изцяло в правомощията на министъра на правосъдието, а от друга е процедурата по образуване на дисциплинарно производство срещу съдия въз основа на факти, касаещи извършени от него нарушения по разглеждането и администрирането на делата, което пък е в правомощията на ВСС, се казва в съобщение на правосъдното ведомство. В него се уточнява, че и други членове на съвета внушават, че министерството не е реагирало своевременно по този случай и не е уведомило ВСС.

Министерството заявява още: "На 2 декември в Министерството на правосъдието не е бил депозиран сигнал срещу действията на съдия Румяна Ченалова от СГС, а срещу действията на синдика Панайот Велков. Проверката, която е образувана в МП по повод на този сигнал, е изцяло ангажирана с действията на синдика и по никакъв начин не поражда задължение на министерството да сезира ВСС". От министерството добавят, че имат задължение да сезират ВСС в случай, че при проверката бъдат установени данни за неправомерно поведение на съдията по едно дело, но такива данни могат да бъдат установени в хода на проверката, която все още не е приключила.

В него се определя като неприемлива тезата, че точно тези три дни и незавършилата проверка срещу синдика Велков са се оказали пречка пред ВСС да се заеме с решаването на дългогодишно натрупаните проблеми в СГС.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст