ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Армията помага на МВР с техника и кадри за справяне с бежанския проблем

заместник министър-председателят с ресор координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева на брифинг след заседание на Съвета по европейски въпроси към Министерски съвет

От януари военните ще се включат в охраната на българо-турската граница. Това съобщи вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева на брифинг в Министерския съвет. Тя и вътрешният министър Веселин Вучков коментираха предприетите мерки по границата след инцидента с падналия в дере камион край село Горно Ябълкво, при който загина един служител на МВР. 

Затова армията ще съдейства на МВР с логистика, тоест чрез бойната техника на Министерство на отбраната полицаите ще стигат по-лесно до труднодостъпните места на браздата. Именно липсата на професионална техника и амортизираните камиони, с които МВР разполага, доведоха до трагичния инцидент.

През март се очаква засилен миграционен натиск. Към ноември 2014 година над 30 хил. души са се опитали да влязат в страната, отчете Кунева.

"Българската страна ще използва най-добрите опити и възможност, която има, за да направи тази граница охраняема, така че да няма толкова голяма нужда от жива сила, която да се изтегля от страната", допълни вицепремиерът.

В началото на годината ще бъде обсъдено и предложението на вътрешния министър да бъдат назначени нови 700 гранични полицаи. По този начин той иска да изтегли от границата служителите на МВР, които са командировани там.

"Първата седмица на януари ще преценим какви обеми ще бъдат тези щатове", заяви още Вучков и допълни, че това ще струва на държавата около 9 млн. лева годишно. МВР шефът подчерта, че сегашната издръжка на командированите по границата струва в пъти повече на хазната.

"Обсъдихме като решение изграждането на пътна логистика и успоредно на границата и подстъпите към нея. Отношение в това ще има и Министерство на земеделието и храните, заради териториите, които има", каза още Вучков.

За да стане още по-сигурна границата ни, ще се строи и ограда, дълга 131 километра. Към днешна дата построената такава е с дължина 30 км, което е намалило със седем пъти опитите за преминаване на браздата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст