ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бизнес климатът се е влошил през декември

пари

Бизнес климатът в страната се е влошил с 1.1 пункта през декември, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). За кратко през ноември статистиката отчете подобрение на климата заради предстоящите коледно оживление във вътрешното потребление. Като цяло от статистическият институт проследява постоянен спад на климата от юни месец насам.

Несигурната икономическа среда е основната пречка за предприемачите от промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите. В промишлеността и услугите, където оценките са по-оптимистични, не се очаква увеличение на персонала. Липсват планове и за повишение на цените. 

В промишлеността бизнес климатът се повишава с 2.4 пункта спрямо ноември. Причината е лекото подобрение на очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца и за производствената активност през първото тримесечие на 2015 година. Въпреки това те не планират да наемат нови служители. 

Основните пречки за развитието на бизнеса остават несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната.

В строителството бизнесклиматът се влошава с 8.2 пункта в последния месец на годината заради по-неблагоприятните оценки за състоянието на строителните компании и спадащата строителна активност през зимата.

В търговията на дребно понижението на показателя е с 4.6 пункта спрямо ноември заради по-ниските очаквания за продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца. Търговците посочват като основни проблеми несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.  

В услугите е отчетено подобрение на климата с 2.4 пункта поради по-благоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията и увеличеното търсене.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст