ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Eвропейските летища са най-безконтролни

провеки на летищата

За пръв от много време порталът WikiLeaks публикува нови секретни материали. Този път в мрежата попаднаха две инструкции за служители на ЦРУ, работещи под прикритие. Документите с грифове „Секретно“ и „Забранено за разпространение сред чужденци, независимо от достъпа“ са разработени от директорите по наука и технологии на разузнавателното управление и съдържат съвети за заобикаляне на системите за сигурност на летищата по света.

Акцентът в инструкциите е как пътуващите с фалшиви паспорти агенти да избегнат допълнителната проверка. От тях става ясно, че редица държави проверяват пътниците още на етапа на подаване на молби за получаване на виза. Предупреждението е, че ако агентите посочат в анкетата връзка с някакви държавни органи или военни структури на своята страна, незабавно ще привлекат допълнително внимание.

Най-щателна е проверката на пътниците на израелския аеропорт „Бен Гурион“ и „още няколко други“. Най-лесно се преминава граничният контрол на летищата в държавите от Евросъюза, тъй като нормите предписват на граничните служби да отделят за проверка не повече от 20 секунди на човек.

Следват инструкции как да се избегне допълнителната проверка. Преди всичко не бива да си купуват билети ден-два преди полета и с пари в брой. Много авиолинии, които продават билети на държавни структури с отстъпка, отбелязват това със специална маркировка, която е видима за служителите от граничните служби.  Лоша идея е да се купуват билети в едната посока, а ако шпионинът се представя за турист, не бива да си запазва място в бизнес класата.

В документите се казва още, че граничните служби се отнасят подозрително към пътниците без багаж или с багаж, който не съответства на заявената цел на пътуването. Не се препоръчва носенето на предмети, забранени за превоз в определени държави – в Иран това са фотографски или видеоматериали за опозицията, а в Бахрейн – необичайна апаратура. Подозрение може да предизвика и изобилието на нови вещи в багажа – неизползвана електронна техника или пътеводител, с неразтворена опаковка.

На летището агентите трябва да са готови за скрито проследяване заради необичайно поведение – треперещи ръце, учестено дишане, обилно потене, червене и избягване на визуалния контакт. На паспортния контрол не бива да се местят от една опашка на друга, нито да четат прекалено внимателно инструкциите за пътници, разлепени на стените.   

Ако агентът все пак бъде подложен на допълнителна проверка, съветът е „ в никакъв случай да не отстъпва от своята легенда“. В документите се посочва, че средно около 12% от пътниците с американски паспорти на летищата се подлагат на допълнителна проверка на принципа на случайния избор. Тази процедура може да отнеме от няколко часа до няколко денонощия. Сътрудниците на службите за сигурност грижливо проверяват багажа, най-вече за електронни носители. По време на разпитите се препоръчва да се отговаря без паузи, излишни подробности и фрази от типа на „честно казано“, „всъщност“ и „кълна се в Бог“.

От ЦРУ не коментират новото изтичане на секретни документи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст