ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Йордановден е

БогоявлениеЙордановден

Днес е един от най-големите християнски празници – Йордановден или Богоявление. На този ден е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан. Той е третият по значимост християнски празник след рождеството и възкресението на Исус.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи.

Традицията повелява всички да участват в освещаването на водата, когато след празнична черковна служба свещеникът хвърля светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят въпреки студа и ниската температура и изваждат кръста от водата.

Вярва се, че който го извади ще бъде здрав и ще има много късмет през цялата година. Ако кръстът замръзне във водата, това е знак, че годината ще бъде плодородна. 

Според народните вярвания ако на Йордановден времето е студено и сухо, годината ще бъде добра и плодородна.

Патриархът на Българската православна църква Неофит ще отслужи празничната света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", след което ще се проведе традиционният Богоявленски водосвет и освщаването на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия пред паметника на незнайния воин в София.

На церемонията ще присъстват президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министри и депутати.

Над 150 хил. българи имат имен ден днес – сред тях са Йордан, Йорданка, Боян, Богдан, Богомил, Божана, Божидар, Бистра, Дана, Божан, Данчо, Боян, Бетина и други.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст