ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

160 фиша за непочистен пред блока сняг са издадени в София само за ден

чистене сняг

Основни улици и булеварди в София и тази нощ са били обработвани от фирмите, ангажирани със зимното почистване на града, информира столичният кмет Йорданка Фандъкова в ефира на bTV в коментар на темата за ниските температури, които сковават страната в последните няколко дни.

Въпреки поддръжката на улиците, Фандъкова призова хората да бъдат внимателни, независимо дали шофират или ходят пеша. Част от тротоарите, както и парковете, градините са ангажимент на снегопочистващите фирми, а за прилежащите територии към офиси, магазини или жилищни сгради отговарят управителите и домоуправителите.

По-сложен е въпросът с почистването на снега пред многофамилните жилищни сгради, които са ангажимент на домоуправителите, стана ясно от думите на градоначалника. Инспекторатът към Столична община контактува с тях. Ако етажната собственост не се организира да почисти обаче, има глоба в размер на 10 лв. Само в рамките на вчерашния ден са издадени 160 фиша за непочистени от сняг и лед пространства, информира столичният кмет. Не винаги обаче инспекторите могат да се свържат с домоуправителите. Фандъкова апелира хората да имат съзнанието да почистват пред домовете си.

По основните улици и булеварди движението е нормално при зимни условия и градският транспорт няма проблеми. По пътя за Витоша обаче е имало проблеми, поради което фирмата вече е получила санкция за деня, в който не е изпълнила задълженията си да почисти участъка. Фандъкова припомни, че по договор, дори само при 5% непочиствана територия, фирмата не получава никакво възнаграждение.

"Нашият ангажимент основно е върху това да има движение при зимни условия", заяви тя.

Междувременно Звеното за реакция при кризи към Столична община се е активизирало и обикаля града. Там, където има висулки – например по мостове и подлези, се реагира веднага, за да бъдат премахнати, увери Фандъкова. При високите частни сгради пък представителите на звеното предупреждават собствениците да се погрижат за опасните образувания.

По повод сигнал на граждани, че в кв. "Горна баня" има непочистени участъци, Фандъкова се ангажира да изпрати инспектори да проверят на адрес. Тя обаче направи уговорката, че зависи каква е улицата, като уточни, че е възложила влизане във вътрешни квартални улици, където е възможно, но там, където има паркирани автомобили, практически няма как да влезе почистваща техника.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст