ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Цената на петрола променя света изцяло

Нефтена рафинерия

Най-големият срив на енергийните цени след световната финансова криза през 2008-а досега е съпроводен с прехвърляне на богатства и власт от автократичните държави – производителки на петрол към потребителите в индустриалните държави. Това може да увеличи политическата несигурност, сочи обзор на гермаската "Беренберг банк", публикуван на 6 януари. В него обаче се признава, че на нетна база засилването на САЩ, Европа, Япония, Китай и Индия и отслабването на Русия, Иран, Саудитска Арабия и Венецуела в крайна сметка ще направят света по-сигурен. Професорът по икономика и Нобелов лауреат Кенет Рогоф пък определя цените на петрола като "големия сюжет на 2015-а" и посочва, че "те са случващ се веднаж на едно поколение шок и ще имат огромен отглас".

Котировките на нефта от типа "Брент" (международната базова марка) потънаха до 49.66 щ. долара за барел на 7 януари и слизат под 50 долара за първи път след 2009-а. Те са паднали с 48% през 2014-а. Щатският петролен индекс WTI пък пропадна до 46.83 щ. долара за барел (отново на 7 януари) – около 56% под върховата си стойност от юни миналата година. Според експерти от бранша, ако петролните цени паднат под 39 щ. долара за барел, те могат да слязат и до 30 долара за барел. В следобедната търговия на 8 януари нефтените контракти с доставка през февруари се котираха по 48.50 щ. долара за барел за петрол от типа WTI и по 50.80 долара за барел от тип "Брент". Анализаторът в лондонския офис на френската "БНП Париба" – Гарет Люис-Дейвис, съобщи, че очаква ниски цени на черното злато за цялото първо полугодие на 2015-а.

Най-много от евтиния нефт ще спечелят Филипините, чийто икономически растеж ще се ускори до средно 7.6% през следващите две години, ако петролните котировки паднат до 40 щ. долара за барел. Това сочат сметките на експерти на групата "Оксфорд икъномикс" – световен лидер в глобалните прогнози и количествени анализи, предназначени за бизнеса и за правителствата. Руският БВП може да падне средно с 2.5% през същия период, а щатският да се повиши до 3.8% срещу 3% при цени от 84 щ. долара за барел. Освен на Русия поевтиняването на черното злато ще се отрази зле и на стопанствата на Саудитска Арабия и на Обединените арабски емирства. Да не говорим за Венецуела, където годишната инфлацията вече скочи до 64 процента.

Една от големите тревоги на централните банкери по света е влиянието на падащите нефтени котировки върху инфлационните стойности. Ако черното злато се задържи под 60 щ. долара за барел през това тримесечие, световната инфлация ще падне до най-ниските си от края на 2009-а равнища, прогнозира Брус Касман – ръководител на икономическото звено на "Джей Пи Моргън сикюритис" и екипът му предвиждат 1.5% годишна инфлация през първите шест месеца на 2015-а с евентуален спад до 1 процент. Еврозоната вероятно ще попадне в дефлация, а инфлационните нива в САЩ, Великобритания и Япония ще се понижат до около 0.5 процента. Инфлацията в развиващите се пазари също ще тръгне надолу, въпреки че по-слабите валути и политиките за предотвратяване на рязък срив на потребителските цени ще ограничат спада. Що се отнася до растежа, дългосрочен престой на нефтените котировки на 60 щ. долара за барел ще добави 0.5% към световния БВП. 

Въпреки че по-евтиното гориво стимулира глобалното стопанство, то може да генерира политическо напрежение заради свитите държавни приходи и социални придобивки, посочват анализатори на "Ситигруп". Възможно е да се случат и немислими досега събития. Най-екстремните предвиждания направи заместник-председателят на "Блекстоун груп" Байрън Уийн – че руският президент Владимир Путин ще подаде оставка през тази година, а Иран ще спре да работи по ядрената си програма. Официални представители на кабинета на иранския президент Хасан Рухани вече предупредиха за намаление на разходите и на инвестициите в новия бюджет, подготвен при средно 72 щ. долара за барел петрол – поредната прекалено оптимистична прогноза. Венецуела пък, която разчита износът на нефт да осигури 95% от експортните й приходи, е заплашена от несъстоятелност. Това накара президентът на страната Николас Мадуро да планира посещение в Китай, за да обсъди евентуална финансова подкрепа и из другите страни от ОПЕК, за да се изработи ценова стратегия.

Въпреки че по-евтиното черно злато работи в полза на потребителите, бизнес инвестициите имат по-голямо влияние върху цените на акциите, а нефтените компании се готвят да орежат инвестициите си, защото губят от сегашните цени на горивото. По сметки на експерти от "Бенк ъф Америка" обаче 50 щ. долара за барел суров петрол ще отнеме през тази година по 6 щ. долара на акция от доходите от книжата, включени в щатския индекс S&P 500.      

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст