ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Виктория Нюланд

В обръщение към Brookings institution помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд предложи да се създадат командни пунктове в шест европейски държави и определи Украйна като "фронтова линия на свободата", пише РБК.

"Всички прекрасно разбираме, че съдбата на свободна Eвропа зависи от Украйна. Тяхната "фронтова линия на свободата" се отнася и за нас", заяви тя.

Нюланд посочи, че обединените сили на НАТО в момента действат по море, по суша и във въздушното пространство на Полша, България и Румъния, а алиансът иска решително за засили отбраната на източните си граници. "Необходимо е създаването на командни и контролни центрове в шест "фронтови" държави. НАТО е отбранителен съюз, целта ни е да сдържаме агресията. В случай че тази тактика обаче не успее, трябва да сме подготвени", заяви тя.

Нюланд не уточни кои шест страни смята за "фронтови". РБК посочва, че Украйна граничи с четири натовски държави: Румъния, Унгария, Словакия и Полша, а други четири имат обща граница с Русия: Литва, Латвия, Естония и Полша.

Помощникът на държавния секретар добави, че основната цел на САЩ и НАТО е прекратяването на насилието в Украйна. Нюланд каза също, че разрешаването на украинския конфликт е "много, много лесно". "В момента, в който Русия позволи на Украйна да възстанови контрол над границите и престане да налива масло в огъня, ситуацията ще започне да се подобрява. Доставките на оръжие ще престанат, бежанците ще се върнат у дома, санкциите ще бъдат отменени, а конфликтът, който Москва определя като вътрешноукраински, ще приключи", заяви тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст