ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БСП упрекна управляващите, че растежът не е основен приоритет в програмата им

Парламент Мая Манолова - БСП Драгомир Стойнев - БСП

"Голямата новина от програмата на четворната коалиция е една – реформи няма да има. Правителството с реформаторски претенции и със заявка за пълен мандат показа пълна липса на дългосрочни цели", заяви депутатът от БСП и бивш икономически министър Драгомир Стойнев в декларация пред народните представители.

Той изтъкна, че кабинетът "Орешарски" е слязъл от власт при следния парадокс – "той е стабилизирал икономиката, но не е оцелял политически". По думите му сегашното правителство също съществува в парадокс, а именно той се закрепил, но рисковете за икономиката продължават да растат.

"Това е възможно най-слабата управленска програма, предлагана в последните 20 години", коментира Драгомир Стойнев. Според него най-несъстоятелни са предложенията в икономиката и публичните финанси и сектори, в които е нужда ясна визия, за да станат те двигател на социалната реформа, реформите в здравеопазването и образованието.

Според него програмата е механична компилация от мерки и действия, направени от чиновници, а 75% от посочените приоритети в икономиката са спазване на закони и хармонизиране с европейска регулация.

"Значителна част от предвидените мерки са по текущи задачи, които министерството и административните звена по закон трябва да изпълняват. Над 10% от мерките са подготовка на анализи и писане на нови стратегии, т. нар. реформи са твърде ограничени, неясни като цел. Те не решават нито един от проблемите на икономиката", подчерта бившият икономически министър.

Той упрекна управляващите, че не са извели икономическия растеж като основен приоритет, както и че няма предвидени мерки за неговото насърчаване.

"Няма и ясен ангажимент за присъединяване към банковия съюз, а мъгляви фрази за политическо решение. В програмата на правителството липсва и дума за малките и средни предприятия. Копи – пейст подходът на програмата не е безобиден", коментира Стойнев и добави, че има 13 основни риска в програмата на кабинета "Борисов 2".

Сред тях са дългът, отсъствието на теми като борбата с престъпленията, ощетяващи държавния бюджет като контрабандата и ДДС измамите, престъпленията, свързани с нелоялната конкуренция, бюджетните приходи, които са поставени под риск, тъй като правителството разчита единствено на увеличените акцизни ставки.

Като сериозен риск Драгомир Стойнев определи и преструктурирането на държавни дружества, защото най-вероятно това ще е поредният опит за приватизиране на стратегически държавни активи.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст