ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Ислямска държава” планира и халифат Балканистан

Световен халифат

Експерти по сигурността и тероризма предупредиха, че групировката "Ислямска държава" (ИД) е взела на прицел Балканите. Според някои от тези експерти джихадистите имат намерението да създадат истински халифат на Балканите, наречен Балканистан, съобщава италианското електронно издание "ИталинтермедиаГлобалист".

Експертът по антитерористичните мерки и преподавател в Белградския университет Милан Миялковски е един от анализаторите, които най-много се страхуват от заплахата на джихадистите, тегнеща над Балканите. Според него обаче страните от региона направиха важна стъпка като приеха закони, които налагат строги наказания за онези, които прегръщат ислямистката кауза. Така онези, които са се влели в редиците на джихадистите и които бъдат заловени при опит да се върнат у дома, веднага ще бъдат арестувани, допълва експертът. Той препоръча тези мерки да се прилагат по един ефикасен начин в момент, в който е ясно, че стотици жители на балканските държави, а и от други райони, са се влели в джихадистките редици.

Експертът посочва обаче, че екстремистите не се спират пред нищо в търсене на нови членове и балканските страни са благоприятен извор в тази насока. Друг риск идва от така наречените спящи клетки, които са навсякъде из Стария континент и са готови да действат, когато им се нареди, предупреждават експертите. Много са екстремистите, които се връщат в Европа след активни бойни действия в редиците на джихадистите и единствената им цел е да извършат атентати. А Балканите, както показват фактите от последните няколко дни, се очертават като барутен погреб, в който ислямският екстремизъм успява да проникне с обезпокояваща лекота, посочва италианското издание. То визира издадените в Прищина заповеди за арест на петима души, заподозрени, че са ръководили терористична група, готова да действа във всеки един момент, както и арестуването на босненец в Хърватия и екстрадирането му в Австрия по обвинения в тероризъм.

Според австрийските власти сред балканските страни, в които се набират най-много джихадисти, са Босна и Херцеговина и Косово с преобладаващо мюсюлманско население.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст