ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Китайската агенция Dagong постави най-висок рейтинг на Газпром

Дали в централата на "Газпром" са загрижени от действията на Брюксел?

Водещата в Китай рейтингова агенция Dagong Global Credit Rating постави най-висок рейтинг "ААА" на руския газов гигант Газпром, което ще му позволи да продава занапред свои акции и облигации, деноминирани в юани, на фондовата борса в Хонконг, съобщил президентът на Dagong Хуан Цзянчжун, пред кореспондент на информационната агенция ИТАР ТАСС.

"Като гледаме последните рейтингови  оценки, поставени на Русия и на Газпром от "голямата тройка" – S&P, Fitch и Moody's и предвид ситуацията в руската икономика, нашите оценки са много важни. Те ще позволят на инвеститорите да дадат една по-балансирана и по-обективна оценка на руската компания, уверен е шефът на Dagong. Присвояването на ценните книжа на Газпром на нашия най-висок рейтинг, ще позволи и тяхното пласиране в Хонконг срещу юани".

Агенцията Dagong Global Credit Rating за първи път присвои на ценната хартия на "Газпром" дългосрочен кредитен рейтинг "ААА" в местна и в чуждестранна валута със "стабилна" прогноза.

"Този рейтинг отражава изключително високия потенциал на руската компания", заявил още президентът на китайската кредитна агенция. Въведените от  САЩ и ЕС санкции, както и краткосрочното влошаване на конюнктурата в руската икономика, няма да окажат съществено влияние върху платежоспособността на Газпром", добавил той.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст