ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хранилка за чистачи в градския транспорт

куче трамвай

Мръсни седалки, лепкави дръжки, прашни прозорци, неприятна миризма… С такива "екстри" най-често е свързано пътуването на софиянци с градския транспорт и затова те трудно биха повярвали, че за чистотата му се харчат милиони. Истината обаче е, че общинските дружества "Столичен автотранспорт" и "Столичен електротранспорт" плащат всяка година солидни суми на шепа фирми, уредили се с привилегията да лъскат рейсовете, тролеите и трамваите. 

Бизнесът явно е толкова сладък, че към него са прилепнали само отбрани играчи. От пролетта на 2011-а например грижата за чистотата на трасетата, пероните на спирките и обръщалата на трамваите е поета от "БМТ – Консулт". Собственик и управител на фирмата не е кой да е, а бившият заместник-кмет по екологията на София Милор Михайлов. Парадоксалното в случая е, че през 2006-а той си тръгна от "Московска 33"  именно заради проблемите с чистотата на града и незабравимата криза с боклука. Тогавашният градоначалник Бойко Борисов го уволни с обяснението, че при покупката на системите за балирането на сметта е избрал по-скъпи варианти и е ощетил местния бюджет. Очаквано, тези обвинения не бяха потвърдени от прокуратурата, което пък навежда на мисълта, че Михайлов може би е бил изкупителната жертва, необходима да потуши общественото недоволство. Не е за пропускане и обстоятелството, че Борисов и Михайлов са израснали заедно в Банкя. От 1995-а до 2003-а Милор е бил и кмет на района. Така че успешният му бизнес днес не бива да ни учудва.

От първия си договор със "Столичния електротранспорт" "БМТ – Консулт" е взела 336 хил. лв. без ДДС. Но през май 2013-а  подписва нов двугодишен контракт за същата дейност, който вече е за 403 хил. лева. 

Градският транспорт не е единствената допирателна на Милор Михайлов със Столичната община. Още от 2007-а, броени месеци след като напуска заместниккметския стол, компанията му започва да обслужва Първа и Пета многопрофилни болници за активно лечение, Специализираната болница за активно лечение на сърдечносъдови заболявания "Света Екатерина", както и Втора специализирана акушеро-гинекологична болница  "Шейново". Споразуменията с тях се подновяват многократно през следващите пет години, благодарение на което разжалваният от кметството Милор бързо заработва сериозни пари.

В бизнеса с хигиената в транспорта е и един на пръв поглед случаен човек – роденият през март 1938-а Стоян Рангелов. Независимо от завидната си възраст едноличният търговец е успял да спечели надпреварата за почистването на обществените превозни средства в трамвайното депо "Красна поляна". За услугите си той ще получи 287 782 лева. Но проверка на в. "БАНКЕРЪ" в регистрите показва, че ЕТ "Стоян Асенов – Санел М" и преди е извършвала такива услуги на общинското предприятие. В периода 2007-2011-а с търговеца са сключени два контракта на обща стойност 1 180 729 лева. 

От май 2013-а на "хранилката" на градския транспорт в София се е закачила и една от големите почистващи фирми у нас – "Комекс РМ", чийто собственик и управител е Пламен Стоянов. Договорът й е за почистване на трамваите в депо "Банишора" и на тролеите в депото в кв. "Надежда". Стойността му е малко над 400 хил. лева. Иначе през миналата година "Комекс РМ" бе наета от Столичната община за вътрешно почистване на помещенията в 22 отдела към Дирекция "Приходи и администриране на местни данъци и такси". В предишните години дружеството също е извършвало подобни услуги на кметството, но далеч по-атрактивни са договорите му с Агенция "Митници", Националната компания "Железопътна инфраструктура", Националната електрическа компания, Дирекцията за национален строителен контрол, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, Комисията за регулиране на съобщенията и много други. Не е за пропускане и че "Комекс РМ" бе една от шестте компании, с които в края на 2014-а Централният орган за обществени поръчки подписа рамково споразумение за почистването на всички сгради на изпълнителната власт. 

Последната фирма, която сега се грижи за чистотата на трамваите и тролеите в депо "Искър", е "Окин фасилити БГ". Тя се ръководи от Петър Кръстанов, но е собственост на чешката "Окин груп" и като сравнително нова в бранша няма много клиенти сред държавните и общинските ведомства. Освен договора със "Столичен електротранспорт" за 372 хил. лв. "Окин фасилити БГ" е успяла на 2 декември миналата година да се споразумее за комплексно обслужване  и с "ЧЕЗ Разпределение България". Затова пък контрактът й с електроразпределителното предприятие е повече от впечатляващ – над 5 млн. лв. за срок от три години. 

Изброените дотук играчи и още няколко техни конкуренти предстои скоро да влязат в нова оспорвана битка. Причината е, че сегашните договори на "БМТ – Консулт", ЕТ "Стоян Асенов – Санел М", "Комекс РМ" и "Окин фасилити БГ" изтичат през май. Така интригата около лесните пари за почистването на трамваи и тролеи ще се заплете отново. Общинското дружество "Столичен електротранспорт" вече е обявило нова поръчка за избор на чистачи, като се очаква раздаването на картите да стане през април. Кандидатите да се включат в надпреварата могат да закупят документи до 6 март, а отварянето на офертите е насрочено за 18 март. Заложеният прогнозен бюджет за новите двегодишни споразумения с изпълнителите е 1 463 353 лева.

 

 

Кой чисти автобусите?

Според регистъра на Агенцията за обществени поръчки досега "Столичният автотранспорт" е сключил само един договор за вътрешно почистване на автобусите, както и на гаражните площи и крайните станции. Контрактът е от 7 април 2009-а и е с продължителност три години. Което означава, че е изтекъл отдавна, но няма данни да е подписван нов. Наетата в случая фирма е елинпелинската "РТК" ООД, която е получила за услугите си точно 3.6 млн. лева. Управители и собственици на дружеството са Иван Иванов и Николай Илиев. В партньорство с "АЕС – Х" то се грижи и за чистотата в районите Банкя, Връбница и Нови Искър. Освен в София "РТК" извършва събиране и извозване на сметта в Созопол, Поморие и Раковски.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст