ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Русия ще строи атомна централа в Египет

Владимир Путин

Русия и Египет са се договорили за разширяване на сътрудничеството в областта на атомната енергетика. Това стана ясно след посещението на руския президент Владимир Путин в Кайро и срещата му с президента Абдел Фатах ал Сиси.

Двете страни са подписали и споразумение за строеж на атомна електроцентрала в Египет.

"Росатом" има готовност да построи 4 блока на АЕЦ в Северен Египет, на брега на Средиземно море. Принципните договорености по строителството са постигнати, а междуправителствените споразумения и договори трябва да бъдат подписани до края на годината, съобщи директорът на компанията Сергей Кариенко. По думите му още следващата седмица в Русия ще пристигне група египетски експерти за съгласуване на техническите и търговските параметри. "Не е изключено руското правителство да отпусне кредит на Египет за строителството на атомната централа", допълни министърът на икономиката на Русия Алексей Улюкаев.

По време на посещението е постигнато и споразумение за създаване на зона за свободна търговия между Египет и Митническия съюз между Русия, Беларус и Казахстан, посочи Абдел Фатах ал Сиси.

Русия и Египет ще започнат работа и по редица нови инвестиционни проекти в сферата на транспортната инфраструктура, машиностроенето и химическата промишленост. В Египет има вече 400 компании с участие на руски капитал, а само през миналата година страната са посетили над 3 млн. руски туристи, обясни руският президент Владимир Путин.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст