ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Страните от Г-20 обещават решителни парични и фискални политики

г 20

Групата на водещите икономики от Г-20 ще обещае да действа решително спрямо паричната и фискалната политика, ако това е необходимо за справяне с риска от продължителен период на икономическа стагнация. Това се посочва в проектокомюнике, цитирано от Ройтерс.

В комюникето, което най-вероятно ще бъде прието по-късно днес на срещата на финансовите министри и централни банкери на страните от Г-20 в Истанбул, се посочва за рискове от продължителна ниска инфлация, слаб икономически растеж и потребление в някои от силно развитите икономики. 

Съобразно с това, ние ще преразглеждаме постоянно настройките на нашите парични и фискални политики и ще действаме решително, ако това е необходимо, се посочва в документа.

Проектокомюникето приветства благоприятните перспективи в някои ключови икономики, но в същото време дава мрачна оценка на глобалната икономика като цяло и посочва, че икономическият растеж е неравномерен и има забавяне на растежа на търговията.

В някои страни потенциалът за растеж е намалял, търсенето продължава да бъде слабо, перспективите за работната заетост все още са мрачни, а неравенството в доходите се увеличава.

Документът отбелязва бавния икономически растеж в еврозоната и в Япония, както и неговото забавяне в някои нововъзникващи пазари, докато в някои развиващи се държави с ниски доходи се вижда продължаващ солиден растеж, но с известна умереност в последно време.

Страните от Г-20 приветстват програмата на ЕЦБ за "количествено облекчаване" (покупките на държавни облигации) и посочват, че това решение ще окаже допълнителна подкрепа за икономическото възстановяване в еврозоната.

В същото време се отбеляза, че някои развити икономики с по-силни перспективи за растеж са се придвижили по-близо до "политика на нормализация", визирайки очакванията, че Фед ще повиши американските лихви през настоящата година.

Но документът на Г-20 предупреждава, че "в условията на разнопосочни парични политики и на по-голяма нестабилност на финансовите пазари, настройките на тези политики трябва да бъде внимателно калибрирани и при ясна комуникация, за да бъдат минимизирани отрицателните ефекти".

Според проектокомюникето резкият спад на цените на петрола ще даде известен тласък на икономическия растеж в световен мащаб, но същевременно се отбелязва, че прогнозите за цените остава несигурни и се подчертава, че Г-20 ще следи отблизо стоковите пазари.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст