ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БСП: Управляващите загробват България с нов заем от 16 млрд. лв.

ПарламентПресконференция на БСП във връзка със закона за кредитните институцииЖельо Бойчев - БСПРумен Гечев - БСП

От БСП алармираха, че управляващите „загробват" България със заем от 16 млрд. лева зад гърба на парламента. „Става въпрос за 8 млрд. евро до 2016-2017 година. Това са колосални суми, които ще трябва да плащат българите. Този заем означава дълг от 10 000 лева на всеки жив българин", обяви на брифинг в парламента депутатът от БСП Румен Гечев.

"Информация за това получихме едва тази сутрин, а това е специализиран договор от 170 страници. Кога ще го прочетем", попита Гечев. Според него, тази сума е чисто нов дълг и не е за покриването на стари заеми.

"Прокарва се между папките и се очаква да се гласува едва ли не днес. Ако това стане факт, влизаме в опасната зона от 60% дълг от Брутния вътрешен продукт. Това противоречи на закона за бюджета за 2015-а. Дългът ни в момента е 30% от БВП. Скандалът е грандиозен”, каза Румен Гечев.

„Оказва се, че на 6 февруари правителството зад гърба на парламента, без да консултира със специализираните комисии на Народното събрание, е подписало предварителен договор за реализация на емитанти в размер на 8 млрд. евро през следващите години", каза Гечев.

„Излиза наяве и участието на HSBC при вземането на нов дълг. Една от банките, които се бъдат посредници при взимането на дълга, е HSBC. Това е суперскандално. Как е възможно, след като в момента се водят съдебни процедури и срещу банката в САЩ Великобритания, Франция, Аржентина, Мексико и т.н. Как може да се говори изобщо за работа с компрометирана банка", добави той.

Според него чрез този ход управляващите ще си осигурят комфорт. „Когато едно правителство разполага с 8.1 млрд. лева външен дълг и вътрешен тази година и още 16 млрд. за 2016 и 2017 година, ще имат достатъчно средства да покриват разходите. Това ще бъде един измамен стандарт за българите", обвини депутатът от БСП.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст