ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ченгета съдят полицията заради извънреден труд, печелят на първа инстанция

съд

Старши полицаи в „Охрана на обществения ред” от група „Охранителна полиция” при районното полицейско управление в „АЕЦ Козлодуй” съдят областната дирекция на МВР във Враца за изплащане на положен нощен труд, научи tribali.info. М.М., И.А., А.А., М.З., С.Т. и А.А. заявили, че полагат труд по утвърдени протоколи и графици, при работа със специфични условия и характер и риск за живота и здравето, с режим от 24-часови смени, при сумарно изчисляване на работното време на тримесечен период.

При посочения режим на работа времето, предвидено за почивка, през което не носи постова служба, полицаите остават на разположение на работодателя и не напускат територията на охранявания обект – АЕЦ „Козлодуй“, при което реално не почиват, а полагат извънреден труд, който следва да им бъде заплатен.

Те твърдят, че по време на службата си от полаганите 24-часови смени, работодателят е заплащал 20 часа труд. Останалите 4 часа не са заплащани на ищеца с мотива, че тези часове са почивка, която не е част от работното време и не следва да бъде заплащана. Така ченгетата предявили иск в съда.

Униформените осъдиха на първа инстанция областната дирекция на МВР във Враца да им заплати суми над 2 000 лева възнаграждения на всеки за положен извънреден труд за периода от 14 юли 2011 г. до 1 юли 2014 г.

Магистратите приеха и исковете им от 3000 лева обезщетение за забава върху неизплатеното възнаграждение за извънреден труд за периода, както и претендираните суми за положен нощен труд. Присъдени са и допълнителни суми, които трябва да се изплатят на ченгетата за положен труд по време на официалните празници по около 400 лева на всеки.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст