ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Работодателите атакуват в съда новата минимална заплата

Съдебна палата София

Четирите национално представени работодателски организации заплашиха да напуснат тристранния диалог, защото съветът за тристранно сътрудничество не е заседавал над два месеца, а в същото време се приемат закони, които не са обсъдени между социалните партньори. Затова работодателите ще внесат в съда и постановлението за размера на минималната заплата за тази година.

Мотивът е, че то беше прието, без да е обсъдено предварително в тристранката, както изисква законът. В края на миналата година първоначално финансовият министър бе категоричен, че минималната заплата няма да се вдига за 2015 г., а след това изненадващо реши, че може да се увеличи на два пъти с по 20 лв. и от 1 юли да е 380 лв.

Според бизнес организациите това е само един от примерите за заобикаляне на социалния диалог.  "Крещящ пример за това е промяната в Кодекса за социалното осигуряване, която променя пенсионния модел у нас. От обявяването до приемането й бяха изминали 5 дни, в които се осъществи целият законодателен процес, без да бъде обсъден със социалните партньори, работодателите и синдикатите в тристранен формат", коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

В официалното становище на четирите организации се посочва, че и последните промени на КСО, предложени от финансовия министър Владислав Горанов, не са обсъждани в тристранката, "а диалогът се води задочно чрез медиите и като индивидуална инициатива само на едната страна от социалните партньори".

Работодателите са недоволни от вицепремиера Ивайло Калфин, който "представя пред обществото идеи за нормативни промени, несъгласувани по съответния законов ред със социалните партньори, които съвпадат с очакванията само на синдикатите".

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст