ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министерският съвет удари рамо на ВСС

Неоснователно е искането да бъде обявен за противоконституционен текстът от Закона за съдебната власт, който оправомощава Висшия съдебен съвет да "управлява" съдебната власт. Това е становището на Министерския съвет, което той изпрати до Конституционния съд (КС) в сряда (11 февруари). Поводът е висящото дело, по което КС трябва да реши може ли ВСС да ръководи съдебната система, или не.

Както "Параграф 22" вече писа, Конституционният съд бе сезиран от трима съдии от Върховния административен съд, които поискаха да бъде обявено за противоконституционно даденото със закон разрешение на ВСС да управлява съдебната система. Административният ръководител на Административен съд София-град Радостин Радков заведе дело, с което оспори решението на съвета за въвеждането на минимална норма за натовареност на съдебните шефове. Вместо да се произнесат по жалбата на Радков обаче, съдиите от ВАС Александър Еленков, Николай Гунчев и Георги Георгиев решиха да попитат Конституционния съд дали висшият съвет изобщо има право да въвежда задължителни за съдиите правила и да следи за изпълнението им. КС счете въпроса им за допустим и образува дело, което разпредели на доклад на съдията от КС Гроздан Илиев.

Всъщност тезата на тримата правници е, че правомощията на ВСС са изрично описани в конституцията и между тях не фигурира възможността да управлява съдебната система. Това право съветът е получил със закон, който според съдиите от ВАС просто е "дописал" конституцията. И следователно – трябва да бъде обявен за противоконституционен.

Не така обаче смятат юристите в Министерския съвет. Вярно е, че правомощията на ВСС са изброени в конституцията, но те и друг път са били разширявани, контрират правителствените прависти. И припомнят, че именно с решение на Конституционния съд на практика се допусна съветът да създава подзаконови нормативни актове – възможност, която дотогава също беше яростно оспорвана.

Щом ВСС може да пише норми, защо да не може да има и управленски функции – питат от правителството и са категорични, че конституцията не е нарушена. Освен това препоръчват съдържанието на правомощията на съвета да се извежда от цялостното устройство на съдебната власт.  Фактът, че ВСС е създаден като орган, чиято цел е да гарантира независимостта на съдебната власт, а не да я нарушава. Съветът по никакъв начин не се намесва в самото правораздаване и не оказва натиск върху съдиите, продължават в мотивите си правителствените експерти.

Очаква се становищата си по този въпрос да изпратят също омбудсманът, главният прокурор, Народното събрание, двете върховни съдилища, самият ВСС и ред още институции и експерти, които са поканени да заявят своето мнение. А проблемът е повече от сериозен. Особено в навечерието на реформа, която уж всички искат еднакво дълбоко и искрено.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст