ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

НАП мами с пари за втора пенсия

Пенсионен фонд бележка Редактирана 2

Колегата Ивайло си направил труда да иде до поделение на НАП и да си извади Персонален идентификационен код, за да види какво става с вноските му в универсалния пенсионен фонд, в който задължително се осигурява за втора пенсия. Журналист човек, любопитен и любознателен. Пък и как да не е във времена, когато властта се опитва да унищожи частния капиталов стълб.

Ивайло останал силно учуден от справката, която "изплюл" компютърът му. В нея, както се вижда от снимката, той би трябвало да е плащал вноски до май 2014-а, след което да е спрял. Преди май всичко му е наред, след това – нищо. Отърчал колегата в счетоводството на "БАНКЕРЪ" да пита касиерката внася ли му редовно дължимото. Касиерката веднага направила справка, от която личало, че вноските са напълно изрядни.

И така решихме да проверим за какво става въпрос. Оказа се, че вноските, превеждани от работодателя, постъпват в специална сметка на частните пенсионни фондове в Националната агенция за приходите. Там обаче средства лесно влизат, но трудно излизат. Така осигуровки, които регулярно са постъпвали в НАП в продължение на осем месеца – от юни 2014-а до февруари 2015-а, са задържани от бирниците.

Според пресслужбата на НАП дълбоко грешим. "Парите на колегата ви са по сметката му в съответния пенсионен фонд, кажете му да не се тревожи. Просто в момента актуализираме програмата за достъп и има известно забавяне на информацията. До кроя на февруари всичко ще приключи и в системата вече ще постъпва реалната информация, която ще покаже, че забавяне няма", обясни служител на Приходната агенция..

Междувременно и други колеги от редакцията на "БАНКЕРЪ" решиха да хвърлят едно око какво става в личните им партиди за втора пенсия. Не откриха нищо по-различно от сметката на Ивайло. Затова решихме да потърсим информация директно от НАП. Официално становище не ни беше дадено.

Внимание, читателю! От приходната агенция ни информираха, че не съществувала практиката да се изготвят отчети за наличността по специалната сметка на универсалните пенсионни фондове в нея. През доста перипетии стигнахме до звеното "Допълнително задължително пенсионно осигуряване" с ръководител Росица Георгиева, което отговаря за преводите към универсалните пенсионни фондове. Оттам ни отговориха, че имат устно (!?) нареждане да не превеждат пари без изрично указание.

Потърсихме и мнението на пенсионните фондове. От бранша категорично заявиха, че случаят "Ивайло" не е изключение. Напротив. Имало споразумение на фондовете с НАП преводите на средства по личните партиди на осигурените да са четири пъти месечно. Това никога досега не се е случвало, но все пак се спазвало някакво приличие. Най-редовно преводите се бавели заради незначителни грешки – примерно декларираната от работодателя сума се разминава от преведената с 1 ст., или фамилията вместо Тошев е изписана Ташев… Това все пак били уважителни причини за "арестуване" на осигуровки.

Напоследък обаче нещата станали брутални. "От 10 декември миналата година досега имаме само един превод", казаха шефове на фондове.

Попитахме и финансисти за тази практика. Те коментираха в един глас: "Нищо ново под слънцето." Бившият финансов министър Симеон Дянков задържаше ДДС-кредита на фирмите, защо пък сегашният да не задържа пенсионните вноски за частните фондове, като и без това е замислил да ги национализира.

Според експерти поне 100 млн. лв. на осигуряващите се стоят "замразени" в НАП. Парите може да са и в пъти повече. По всички тях не се начисляват лихви, защото не се инвестират. Губят първо гражданите, а след това и фондовете, защото ги лишават от натрупвания и развитие.

Един от финансовите експерти, нека го наречем Драган, зададе и най-резонния въпрос: "Горанов се изфука с 86 млн. лв. излишък за януари, дали той не е в резултат от временно присвоените пари на частни лица за втора пенсия в името на правителствения рейтинг?"

Отговор може да даде само финансовият министър Владислав Горанов.

Лошата практика, изглежда, е наследство от времето на ексминистър Петър Чобанов, но нищо не извинява сегашния финансист №1, ако приемем, че не знае за нея.

За да внесем пълна яснота за това какво се случва с преведените, но неполучени средства за задължително допълнително пенсионно осигуряване, написахме и входирахме писмо с въпроси до изпълнителния директор на НАП  Бойко Атанасов. В него ние го молим да отговори на следните наши въпроси:

  1. Какъв е размерът на средствата в специалната сметка на частните пенсионни фондове в НАП? Как е възможно от май 2014-а да не са постъпвали средства по частни партиди в тях при положение, че работодателите са били изрядни с преводите си до НАП?
  2. Какво е максималното забавяне на преводите към фондовете? Ще потвърдите ли, че процесът е блокиран с устна заповед и какво е обяснението за това?
  3. По какъв начин е скрепено юридически споразумението между ръководената от Вас институция и пенсионните фондове за 4-кратно в месеца превеждане на постъпилите от работодателите средства с адресат  втория пенсионен стълб? Защо то се нарушава?
  4. Прави ли са някои анализатори, че с политически мотиви  – „изковаването“ на бюджетен излишък – задържате средства по личните партиди на осигуряващите се в частни схеми?
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст