ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Когато няма обяснения за заема, има демагогия

Парламент Мартин Димитров

Като няма обяснения за заема, нормално е да има демагогия. Така Мартин Димитров от "Реформаторския блок" обясни пред Би Ти Ви споровете около емитирането на нов дълг от страната. Той смята, че идеята е трябвало да бъде обсъдена с различните парламентарни групи, след което да се обяви на  пресконференция и да се отговори на въпросите.

"Ефектът върху дълга е нула. Левите събират нов и стар дълг и казват: "Вижте какво става". Прави са да демагогстват, като не е обяснено", заяви депутатът. Той посочи, че през 2015 година падежира дълг на стойност 7 млрд. лева и тъй като страната ни няма спестени средства, ще трябва да тегли нов заем, за да покрие стар дълг и така задълженията на практика не се увеличават.

През 2016 година пък падежират заеми на стойност 1,7 млрд. лева, а през 2017 година – към 3 млрд. лева, поясни още депутатът. По-голямата част от тези задължения са още от времето на Тодор Живков, допълни той.

Според депутата тезата за тегленето на нови заеми е много трудна. „Популистката теза е да кажеш „не искам нов дълг”, но следва фалит, ако не направиш правилните мерки”, заяви той и допълни, че това не е „дългова спирала, а начин да излезем от ситуацията”.

Димитров отхвърли критиките на опозицията, че една от банките, които ще управляват облигационната програма на правителството в следващите три години, е HSBC, изтъквайки, че правителството на Пламен Орешарски също е ползвало услугите на тази институция и само година по-късно от БСП – Лява България вече я определят като компрометирана.

Мартин Димитров посочи още, че кабинетът на Бойко Борисов е заварил бюджетен дефицит в размер на 3,7% от брутния вътрешен продукт от предишното управление. „ Орешарски започна мандата си при 0,5% и седем пъти го увеличи до 3,7%”, коментира депутатът. Той гарантира, че правителството ще намалява дефицита всяка година от своето управление и до 2017 година ще достигне 2%, макар и по думите му тези темпове да не са достатъчни и може да „бъдем още по-амбициозни”.

Депутатът коментира, че в момента лихвените нива за българските ценни книги са рекордно ниски – между 2 и 3% и затова финансовото министерство е бързало с облигационната програма. Той обаче призна, че финансовият министър Владислав Горанов е направил грешка, че не е обяснил ситуацията в Народното събрание, включително и пред опозиционните партии, нито на обществеността. Това е симптом за подценяване на ситуацията от страна на финансовото министерство, смята Мартин Димитров.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст