ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Община Луковит – привлекателната уелнес дестинация

община луковит

Община Луковит, една от съставните на Област Ловеч, е отличена с приз "Най-добра уелнес дестинация на Балканите за 2014 г.". Наградата е от Балканския алианс на хотелиерските
асоциации (BAHA), наградата е връчена на галавечерта в Белград (Сърбия).

Кметът на Луковит – Иван Грънчаров, е удостоен с характерния за организацията рицарски костюм, приз и съпътстващите го представителни знаци.

Луковит е разположен на двата бряга на река Златна Панега, в преходен район между Дунавската равнина и Предбалкан. През територията на общината минават още реките Искър и Вит. Климатът е смекчен умереноконтинентален, липсват екстремните летни горещини и зимни студове, които са характерни за рязко изразения умереноконтинентален климат на Дунавската равнина.

В околностите на град Луковит може да се видят красивия каньон на река Златна Панега, местността "Котлен" със скалните фигури: корабът Радецки, носът, делвата, резето и др., уникалните скални образувания "Куклите" в Карлуковското карстово плато. Сред природните забележителности трябва да споменем: циркусът "Котлен", каменопад "Дайма", лагуната с кръглото тресавище, както и скалната шахта Въртопа.

В Луковитския регион са открити около 600 пещери, а са проучени общо 240. От тях шест – феноменът "Проходна", "Безименна 22" (Контрабасът), "Задъненка" и др., както и двата скални феномена – "Струпанец" и "Провъртеника", са обявени за природни забележителности. Пещерите са обект на изследване на Българската федерация по спелеология и Световната спелеоложка общност, която избира района за еталон в международната научноизследователска програма за сравнение на карстовите райони в света PIGEK. Някои от пещерите са уникални паметници на човешката култура от палеолита до XIV век.

Пещерата "Проходна" е една от най-известните пещери в карстовия район край с. Карлуково. Тя е лесно достъпна, точно над нея минава пътят от Луковит към Карлуково (на 2 км от селото), има път и от село Румянцево.

Това е най-дългият пещерен тунел в България, с дължина 365 метра и височина на входовете 56 метра. Пещерата е естествено осветена, тъй като в средната ѝ зала, вследствие от ерозията таванът е прояден от просмукващите се води, образувайки феномена "Окната" или "Очите на Бога" – две почти еднакви по големина дупки с формата на очи.
През 1962 г. пещерата е обявена за природна забележителност. В нея са снимани няколко български и чуждестранни филма, между които и "Време разделно" по романа от Антон Дончев, "Борис І", "Аспарух", както и на съветско-българския филм "По следите на капитан Грант".

Проходна е една от малкото пещери, в които се практикуват пещерни бънджи скокове.

В близост до Луковит се намира първият в страната Геопарк "Искър-Панега", създаден по програма ФАР на Европейския съюз.Той се състои от два микрорайона – Карлуковски карстов комплекс и Крайпътен ландшафтен парк "Панега". С подкрепата на Българската академия на науките и Българската асоциация за селски и екологичен туризъм геопаркът е създаден като устойчив туристически продукт от геоложки, геоморфоложки или палеонтоложки обекти с естетическа и културно-историческа стойност. Разположен е непосредствено до главен път Е-83 София-Плевен-Русе, като на входа му има безплатен паркинг с туристически информационен център.

Сред забележителности е и Националния пещерен дом "Петър Трантеев" в с. Карлуково, който е включен в 100-те национални туристически обекта.

В геопарка са на лице прекрасни условия за организиране на перфектен тийм-билдинг сред природата, включващ бънджи скокове от северния вход на "Проходна" и алпийско спускане от "Очите" на пещерата, рафтинг и разходка с лодка по река Златна Панега, тийм-билдинг програми на открито, планинско колоездене, пейнтбол, оф-роуд и скално катерене.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст