ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Отмъкнаха 38 коли под носа на собствениците им

КАТ

Крадци отмъкнаха 38 коли само в София, оставени с ключ на таблото и без надзор от началото на годината. Само за последната седмица по този начин са "сменили притежателя си" 5 автомобила, пише „Преса", позовавайки се на столичната полиция.

В националната полиция не водят отделна статистика и за това не е ясно колко подобни кражби са станали в големите градове в страната. Полицаите са категорични, че най-много такива престъпления се извършват в столицата.

Кражбите на коли „на ключ" са хит в студеното време всяка зима, казаха криминалисти. Обикновено стават сутрин, когато хората отиват на работа, но са оставили колите си с работещ двигател без надзор, докато си купуват кафе, вестник или закуски. Често престъпленията се извършват и на паркинги пред жилищни блокове, докато шофьорите почистват стъклата си или заключват гаражите си.

Крадците се оглеждат за коли из цяла София и нямат предпочитания към определени марки, но напоследък задигат автомобили от по-висок клас.

Преди няколко години бандити дебнеха за коли с ключ на таблото край училища и детски градини и ги задигаха, докато родителите водеха малчуганите до класните стаи. По този начин през март 2011 г. бе откраднат мерцедес заедно с внучката на министъра на културата Вежди Рашидов от столичния кв. „Изток". Синът му Вадим спрял, за да изпрати другото си дете до училище, а крадците отмъкнали колата с 9-годишната тогава внучка на министъра. Малко след кражбата бандитите свалиха детето невредимо от автомобила, а той бе открит няколко часа по-късно изоставен близо до кв. „Бояна".

Кражбите на коли са сред престъпленията, при които има увеличение през миналата година в страната, сочи публичният отчет на МВР. През 2014 г. са регистрирани 3627 посегателства над автомобили, което е с 1,2 на сто повече в сравнение с 2013 г., когато са били общо 3583. Преди дни на отчета на полицията в Бургас стана ясно, че само в областта има ръст на тези престъпления с 31 на сто, докато престъпността намалява.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст