ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Експертите на МВФ идват у нас в началото на март

Пресконференция на МВФ

Мисията на Международния валутен фонд ще пристигне в България в началото на март. Експертите, ръководени от Мишел Шанън, ще бъдат у нас от 4 до 13 март, като по време на престоя си ще направят годишен преглед на българската икономика или т.нар. Консултация по Член IV.

Пристигането на мисията съвпада с подготвяното ратифициране на договора за дилърство с четирите банки посредници за поемането на нов дълг от 8 млрд. евро за три години.

Това е и първата мисия на Фонда след кризата с Корпоративна търговска банка и изплащането на гарантираните депозити от банката. 

Екипът на мисията ще обсъди с българските власти икономическото развитие и политики на страната. Ръководените от Шанън експерти ще проведат срещи с представители на Министерството на финансите, Българската народна банка, както и други държавни агенции, както и с представители на частния сектор и неправителствени организации.

В края на мисията ще бъдат представени заключенията от прегледа на българската икономика.

Последното посещение на експертите от МВФ в България беше в началото на юни 2014 г. – около десет дни преди Корпоративна търговска банка да бъде поставена под специален надзор. Тогава банковата ни система бе определена като стабилна, а необслужваните кредити като обезпечени с буфери, припомня БНР. По-късно през есента Фондът ревизира оценката си за очаквания икономически растеж у нас до 1,4 на сто през 2015-а г., а като основни рискове бяха посочени доставките на газ от Русия заради кризата с Украйна. 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст