ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

КФН предлага намаляване на таксите, събирани от пенсионните фондове

КФН Комисия по финансов надзор сграда

Комисията за финансов надзор предлага да бъдат намалени с 40 процента таксите, които дружествата събират. Надзорният орган предлага още да бъде обособен гаранционен фонд, който да плаща пенсии при евентуални проблеми. Въпросът беше обсъден на поредната среща по пенсионната реформа при вицепремиера Ивайло Калфин.

"КФН предлага инвестиционната такса, която сега е 1 процент годишно, да намалява и през 2018-а да е 0,6 на сто, а таксата, която се удържа от всяка постъпила вноска, от сегашните 5 процента, да стане 3 на сто", обясни заместник-председателят на КФН и шеф на осигурителния надзор Ангел Джалъзов.

Целта е да има по-голяма доходност, вследствие на увеличените суми, които се превеждат по сметките на осигурените лица, вследствие на тази редукция. Изчисленията сочат, че след намаляването на таксите за период от 40 години по партидата на човек могат да се натрупат допълнително 47 хил. лева", допълни той.

"Пенсионните дружества трябва да създадат и гаранционен фонд, който да плаща част от пенсията, когато се появи разлика между постъпилите вноски и сумите по партидата на осигурения", каза Джалъзов.

"С цел гаранция, че при срив на капиталовите пазари, стойността на партидите няма да пострада, КФН предлага парите задължително да се прехвърлят в по-нискорискова схема шест години преди пенсиониране за осигурените в универсалните фондове и четири години преди да се пенсионират категорийните работници, осигурени в професионалните фондове", каза още той.

КФН предлага още да се съставят таблици за изчисляване размера на пожизнените пенсии, които ще плащат частните дружества. Всички тези предложения ще бъдат включени в пакета пенсионни реформи, който социалното министерство ще внесе в Народното събрание през април.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст